6 юни 2018 г.


Седемте анимирани GIF-а са опит за реалистична реконструкция на древни паметници от цял свят – от Гърция и Египет до Мексико. Дигиталната реконструкция е част от проект на Expedia и е дело на NeoMan Studios.

Храмът в Луксор


Близо до Тива, столицата на Новото царство в Древен Египет, се намира храмът в Луксор. Изграден е от нубийски пясъчник, добит от известната кариера Джебел ел-Сисила. Строе е около 1400 г. пр.н.е. Любопитното при него е, че за разлика от други подобни храмове и паметници в околностите на града, древният храмов комплекс в Луксор не е посветен на нито едно конкретно божество или на обожествен фараон. Монументът по-скоро е вдъхновен от идеята за възраждащото се царство и мощта на владетеля. Затова и в чисто символичен план се е превърнал в мястото, където физически са короновани египетските фараони и лидери.

Пирамидата на Слънцето


Пирамидата на Слънцето се издига на височина от 66 метра, а основата ѝ е с размери 220 х 230 метра (площта, която заема би побрала поне 9 футболни терена). Тя е един от най-големите паметници не само сред руините на древния град Теотиуакан (днес в Мексико), но и в централна Америка. Монументалната структура е построена около 200 г. от новата ера. Градена е от блокове tezontle – червена, груба вулканична скала, която е добивана в региона. И докато архитектурните особености на пирамидата са сравнително добре познати, историците почти не са наясно със символиката на това съоръжение. Към тази несигурност следва да се добави и фактът, че в академичните среди не е постигнат консенсус относно въпроса, кои са създателите на Пирамидата на Слънцето.



Площад „Ларго ди Торе Аржентина“, Рим


„Ларго ди Торе Аржентина“ някога е бил част от Марсово поле и в републиканския период на Рим там са се издигали четири храма, а по-късно и част от Театъра на Помпей. По-късно мястото се прочува с това, че там намира смъртта си Гай Юлий Цезар. Анимацията реконструира т.нар. Храм В от няколкото храма, намирали се на малкия площад. Кръглият храм (tholus) с неговите шест колони, вероятно е построен около 101 г. пр.н.е. под патронажа на Квинт Лутаций Катул (консул на Римската република през 102 г. пр.н.е.). Издигнат е в чест на римската победа над кимврите в битката при Верцела. По-късно е осветен като християнска църква и служи векове наред, докато в началото на ХХ век случайно е разрушен.

Партенонът, Атина


Посветен на Атина Партенос – Богинята дева, покровителка на мъдростта, смелостта и воините, Партенонът е символ на епичната мощ на Древна Атина. Главният храм на Атинския Акропол се откроява сред великолепните паметници от класическия елинистичен период. Строежът му завършва около 438 г. пр.н.е. и се разполага върху площ от 2148 кв.м.  Партенонът е изграден на мястото на по-ранен култов обект (вероятно Хекатомпедон, т.е. – „100-стъпков“ храм),  който по всяка вероятност също е бил посветен на богинята Атина. Партенонът е символ и олицетворение на нещо повече от преклонението към божество – той е изразител на оптимизмът, който цари в атинското общество през V век пр.н.е. Средствата, с които е изграден, са събиране предимно от данъците, които съюзните градове-държави плащат за да разполагат със защитата на Атина; атиняни имат много малък дял от парите, разходвани за градежа му.



Пирамидите Нохоч Мул в Мексико


Древният град на маите Коба се намира на полуостров Юкатан и днес попада в територията на окръг Куинтана Роу, Мексико. Градът е прочут с най-голямата мрежа от градски водни канали измежду всички известни досега градове на цивилизацията на маите. Датирането му се отнася към късния класически период на Мезоамерика (около 700 – 900 г.). Мястото е известно и заради пирамидалните храмове, известни като Нохоч Мул. Един от тях е Ixmoja, който испанците наричат Ел Кастило. Височината му е 42 метра и се смята за един от най-високите монументи на полуостров Юкатан. Самият град Коба в дните на разцвета си вероятно е имал население от над 50 000 души, урбанизирали територия от около 50 кв. км, което е типично за градовете на маите.

Храмът на Юпитер, Помпей


Храмът на Юпитер, наричан още и Капитолий, е основната религиозна сграда в древен Помпей. Намира се на северната страна на градския Форум и вероятно е изграден около 150 г. пр.н.е. Посветен е на триадата богове Юпитер, Юнона и Минерва. По същество, храмът на Юпитер е отражение на „романизацията“ на Помпей, който преди това е доминиран от гръцкото влияние, въпреки че се намира все още под властта на самнитите. Комплексът с типичната си римска архитектура и доминиращите си размери над околните сгради, символично показва ефекта и обхвата на римските религиозни възприятия и порядките в гражданския ред.

Само основният подиум на храма впечатлява с размерите си: 40х18х3 метра. Комплексът е важен, не само заради основната зала на храма, в която са се намирали статуи на божествата, на които е посветен. В допълнение има и отделна камера, предназначена за съхраняване на ценни жертвени дарове, както и на съкровищницата на града. За съжаление, земетресение през 62 г. разрушава голяма част от храма и основна религиозна сграда в града става по-малкият храм на Юпитер Мейлихос. Всичко обаче приключва, когато изригването на Везувий през 79 г. засипва с пепел и лава Помпей и градът за векове остава в забвение.



Адриановия вал


До голяма степен Адриановия вал бележи границите на проникване и влияние на Римската империя в древна Британия. Изграден е около 122 – 128 г. с инженерните умения и силите на римските легиони на Острова. Валът е граден в чест на посещението на император Адриан в британските владения на империята. Системата от отбранителна стена и фортове, аванпостове и казарми е с дължина от 117 километра. Основната ѝ задача е да спира набезите от север на пикти и бриганти.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...