24 август 2021 г.

В часовете около обяд на 24 август 79 година в южна Италия се случва едно от най-страховитите природни явления, наблюдавани от човек. Спящият вулкан Везувий изригва със страшна мощ. През този и следващия ден потоците лава, пепел и задушлив газ погребват градовете Помпей, Херкулан и Стабий.

Без никакъв шанс за спасение жителите на трите селища са хванати в капана на бълващият пепел и лава вулкан. Загиват над 16 000 души, како сочат записките, достигнали до нас благодарение на Плиний Младши. В писмо до приятелят си Тацит римлянинът описва събитията, случили се през този ден и станали причина за гибелта на известният му чичо – Плиний Стари.



Вулканът Везувий е висок 1277 м. Разположен е близо до Неаполитанския залив в южната част на Италия. Кратерът му е с дълбочина 217 м и обиколка 1400 м.



Нищо не предвещава изригването на вулкана. Римляните от този район на Италия са свикнали с честите слаби трусове, които се случват в региона, но преди Везувий да се събуди няма нищо необичайно, което да ги подготви за предстоящата катастрофа.

Изригването изхвърля пепел, горещи късове скала и дим, които се издигат до над 33 км височина, пресмятат учените днес. Отделената топлинна енергия многократно е превишавала по мощност атомната бомба, хвърлена над Хирошима.

Сред загиналите се оказва Плиний Стари, който с бързоходен кораб се оправя на помощ на свои роднини, намиращи се по това време в Стабий. Ученият тръгва и с намерението отблизо да проучи това уникално явление, но вече оказал се на брега загива от серните изпарения, носещи се из въздуха.

Разкопките на погребания под тонове пепел древен Помпей започват едва през XIX век. Може да звучи цинично, но за историците и археолозите гибелта на Помпей е истински подарък от природата. Под слоевете пепел и вкаменилите се потоци лава, целият древен град се е съхранил в отлично състояние. Днес градът е една от големите туристически атракции, където буквално може да се разхождаш по улиците му и да се чувстваш като римляните, живели през 1 век след Христа.


В края на 2018 година в малко проучената южна част на града беше открит надпис с въглен върху стена, в който е включена дата, която съответства на 17 октомври. Надписът е от помещение в къща, която очевидно е била ремонтирана непосредствено преди намиращият се наблизо вулкан Везувий да избухне и да погребе Помпей под дебел слой пепел и камъни.

От известно време се изказват предположения, че бедствието се е случило по-късно, а не през август, както е прието до момента. В полза на тези твърдения са открити вкаменелости от клони с типично есенни плодове, както и мангали, открити сред руините на някои домове, които очевидно са използвани за затопляне на помещенията непосредствено в момента на катастрофата – нещо, което би било ненужно в разгара на лятото.

При представянето на находките с надписа, министърът на културата на Италия Алберто Бонизоли ги определи като „изключително откритие“. Той директно заяви, че „днес, скромно казано, може би пренаписваме историческите книги, защото датираме изригването [на Везувий] от втората половина на октомври".

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...