6 октомври 2016 г.


Обединявайки археологията с новите компютърни технологии за 3D-моделиране, европейски изследователи пресъздават в дигитален вид копие на римски дом от Помпей. Възстановката показва колко красиви и изящни са били жилищата на античните римляни, преди да бъдат покрити от дебелите слоеве вулканична пепел и лава от събудилият се вулкан.

В денят, когато през 79 година изригва Везувий, загиват хиляди от жителите на Помпей. Градчетата и селата в околностите на вулкана Везувий са погребани под тоновете лава и пепел.

Реконструкцията, представена от екип изследователи от Университета Линд в Швеция, добре се вижда, че древните римляни са били изкусни в архитектурата и интериорния дизайн. 3D-моделът е на голяма вила, принадлежала някога на заможен гражданин на име Цецилий Лукундус.


През 2011 и 2012 година италиански археолози извършват сканиране на добре запазили се руини на част от Помпей. Целта на сканирането е да се пресъздаде картината на живота в града такъв, какъвто е бил малко преди изригването на Везувий. Учените успяват да намерят останките от подови настилки, да изследват руините от акведуктите, снабдявали града с вода, както и съхранилото се от пекарна и пералня. Сред другите архитектурни находки са останки от статуи, вътрешни басейни и дори следи от оригиналното емайлово покритие, от което учените правят изводи за цветовата гама, използвана в декорацията на домовете.

Важно е да се отбележи обаче, че представеното във видеото жилище е принадлежало на човек от най-добре обезпечената и влиятелна част от гражданите на Помей. Не бива по него да се съди, че така са живели всички римляни по онова време.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...