5 октомври 2016 г.

Генетици от Централния южен университет в Китай са открили доказателства за това, че малко по-малко от половината китайци са потомци на митичните императори Янди (или Шун-нун) и Хуанди, за които пък в преданията и легендите се разказва за божествения им произход.  Изводите си учените представят в статия, публикувана в специализирания сайт bioRxiv.org.

През В 2014 година излиза изследване, според което 40 процента от китайците са потомци на трима "свръхродоначалници", живели през епохата на неолита - времето, когато започва развитието на земеделието. Изводът тогава е направен на база наличието на три често срещани хаплотипа (варианти на гени, които се наследяват едновременно) в Y-хромозомите: O3a1c, O3a2c1 и O3a2c1a. Изследователите решават да изяснят, дали тези хаплогрупи водят началото си от първите китайски императори.

След като проучват митовете и историческите записки, изследователите установяват, че според легендите повечето китайски фамилии произхождат от имената на владетелите Янди и Хуанди. Генетиците вземат ДНК-проби от 215 мъже, които са разделени в няколко групи, отчитайки фамилните им имена: Дзян (произлизаща от император Янди), Ин и Дзъ (и двете водещи началото си от Хуанди). В последната, трета група, влизат едновременно няколко фамилни имена, за които се смята, че са родствени с името на митичния герой-бунтар Чи Ю, наследник на Янди.

Специалистите установяват чрез ДНК-анализите, че сред носителите на хаплотипа O3a1c най-често се срещат фамилни имена, свързани с Янди, а сред носителите на O3a2c1a — с фамилии, свързани с Хуанди. Хаплотипът O3a2c1 се оказва характерен за хората от четвъртата група. По този начин, твърдят учените, може да се говори, че е налице връзка между тримата "свръхродоначалници" и древните митични владетели на Китай. И все пак, генетичните разлики между групите са незначителни, което не позволява да се правят еднозначни изводи.

Хуанди (т.е. Жълтият император) е един от първите императори на Китай, за когото се смята, че е прародител на всички китайци и основател на даоизма. Отнасят времето на управлението му към 2697-2597 г. пр.н.е. Янди (или Огненият император) пък е най-високопоставеното божество в традиционния за Китай култ към Слънцето; смятан е за покровител на земеделието и медицината. Историците са на мнение, че и двамата са реално съществували исторически личности, които по-късно са се превърнали в митологични герои.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...