3 март 2017 г.

Талпиотската гробница, която в документалния си филм от 2007 година режисьорът Джеймс Камерън нарича "Изгубената гробница на Исус"
През последните дни един позатихнал спор е на път да се разгори с нова сила. Повод за възобновяването му е твърдението на израелски геолог и археолог, че е открил “неоспоримо доказателство”, което е на път да разпали с нова сила споровете за Христовото Възкресение и за  мястото за вечен покой на Исус.
Доктор Айра Шимрон твърди, че е след извършването на поредица от анализи безусловно е доказал, че откритата през 1980 гробница, наричана Талпиотска, е фамилна и в нея са погребани семейството на Исус от Назарет – той самият, Мария Магдалена и техният син Юда.

Гробницата придобива световна известност, след като през 2007 година режисьорът на култови филми като “Аватар”, “Титаник” и “Терминатор” Джеймс Камерън създава документален филм за Талпиотската гробница, който е с недвусмисленото заглавие “Изгубената гробница на Исус”. В излъченият по каналите на “Дискавъри” филм се разказва за откритите в гробницата девет погребални саркофага (осуарии – урни, съхраняващи човешки останки), върху които специалистите разчитат надписи, гласящи “Исус син на Йосиф”, “Мария” и други имена, познати от Новия завет.
Осуарий от 1 век, открит в Талпиотската гробница
Надписите и времето, от което датират погребенията, дават основания да се спекулира, че Талпиотската гробница пряко свидетелства, че Исус е бил семеен мъж, имал е дете, а наличието на останки в осуарият означава, че Възкресението никога не се е случвало.


Документалният филм на Камерън е посрещнат на нож – твърденията в него са отхвърлени като несъстоятелни. Според критиците на теорията за “гробницата на Христос” разчетените надписи по осуариите не могат да са солидно доказателство, тъй като имената са били много разпространени по онова време.

Сега 79-годишният доктор Шимрон, който мнозина наричат “йерусалимският Индиана Джоунс”, разказва пред New York Times за десети осуарий, в който според надписа са останките на “Йоан, син на Йосиф, брат на Исус”. Осуарият е притежание на частен колекционер и се твърди, че по време на разкопките през 1980 г. е бил откраднат от мястото на проучванията.
Според д-р Шимрон на този осуарий е изсечено "Йоан, син на Йосиф, брат на Исус"
През последните години д-р Шимрон провежда изследвания на химическия състав на почвата, с която гробницата от Талпиот остава зарината през вековете. Точните данни все още не са публикувани, но Шимрон твърди, че “данните от анализите надминаха много очакванията ми”. Предстои публикуването им в реномирано специализирано научно списание.

Дори и резултатите от химическите анализи да доказват, че гробницата е останала непокътната през вековете, то все още е рано да се говори, че научната общност ще приеме без скептицизъм твърдението, че наистина това е гробницата на “семейството на Исус”.




17 коментара:

  1. Еврейте винаги ще се опитват да омаскарят Исус, преди 2000 години започнаха, нямат и намерение да спрат.Те нямат равни в нетърпимостта и омразата към всичко християнско. Отново запалват любимите си лъжи и тези, които отдавна са развенчани, няма конспирация, в която те да не участват.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен4.03.17 г., 8:40

      ГЛУПОСТИ !
      ХРИСТИЯНСТВОТО Е СЪЗДАДЕНО ОТ ЕВРЕЙТЕ И ИСУС Е ЕВРЕЙ ТАКА , ЧЕ СТИГА ДРЪНКАЙТЕ ГЛУПОСТИ!
      РЕЛИГИЙТЕ СА СЪЗДАДЕНИ ЗА ОБЕДИНЕНИЕ НА МАСИТЕ В ОБЩА ВЯРА ПЛЮС ТЯХНАТА МАНИПУЛАЦИЯ В БЪДЕЩЕТО !
      КАКТО И Е В МОМЕНТА ЕВРЕЙТЕ СТЪПИХА И УПРАВЛЯВАТ ХРИСТИЯНСКА ЕВРОПА АМЕРИКА МОЖЕ БИ И РУСИЯ !
      РЕЛИГИЯТА ТОВА Е ОРЪЖИЕТО С КОЕТО ПРЕВЗЕХА СВЕТА !

      Изтриване
    2. Иисус е евреин ? Пийте си хапчетата ,бе хора ,пийте ги навреме ,че говорите глупости от началото до край

      Изтриване
    3. Анонимен24.08.17 г., 17:35

      Истина ви казвам Исус е Македонец, тоест Бугарин

      Изтриване
    4. Разбира се, че е евреин! Не знам дали си си пила хапчетата, ама вземи се образовай малко преди да се излагаш, кифло!

      Изтриване
  2. Един познат от София пък твърди,че Давид никога не е бил женен- и той имал неоспорими доказателства за това. Та на кого да вярваме по-напред,и аз не знам но ми се струва,че все пак е бил.

    ОтговорИзтриване
  3. Евреите не мразят християните. Това го запомнете! Никога не са налагали насилствено своята религия. Колкото до възкресението и зачеването от Дух Божи, това не е най важното. Вярата е най значимото нещо в случая. Християнството учи на добродетели. Всички Божи заповеди са във връзка с добри дела. Това е същественото и значимото. Бог е един. Не отделяйте евреи от християни! Запознайте се с юдаизма и ще разберете, че е добра религия. Особено ако сте добронамерен. В онова време без комуникация единствено религията е могла да помага на хората да станат по добри. Все пак юдаизмът е на над 3500 години. Не забравяйте, че до император Константин 320 г. сл. н. е. е нямало християни. Вярвящите в Христос са били назозавани като евреи - християни. А до тогава Рим се е кланяла на безброй други богове.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Те не ни мразят, те просто ни имат за животни(гои).

      Изтриване
  4. Мисля, че израелският професор не е открил нещо ново. Та Исус (Йешуа бен Юсеф) е бил наричан "Рави". А според израелската религия не може да бъде равин евреин, който не е женен.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен27.03.17 г., 21:01

    Щях да се изненадам ако "откривателят" не беше евреин!

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен6.04.17 г., 20:56

    Бил е женен . Прекарал е част от живота си в индия.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен17.04.17 г., 18:25

    глупусти други казват че даштеряму е била в франция това са глупостите на гностиците а сега този бил намерил тялото глупости

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен23.10.17 г., 10:38

      Глупости ли? Вижте този филм - преведен е на руски език, но оригиналът е на английски. И после може пак да говорим.
      https://www.youtube.com/watch?v=4f_RKsZGUMg

      Изтриване

Може да ви е интересно...