3 март 2017 г.


Жители на Бостън са станали свидетели на необичайна случка: диви пуйки, живеещи в близост до едно от предградията, се събират около мъртва котка и започват да обикалят в кръг около нея в безмълвен "ритуален танц". Учените не са в състояние да обяснят това поведение.

Много представители на фауната, които по-рано са отбягвали човек, днес са се настанили да живеят буквално в градските територии. След като са се научили да избягват преките заплахи, това им поведение им предоставя лесен достъп до храна. Сред тях са и дивите пуйки (Meleagris gallopavo). Днес те могат да се срещнат в много градове на САЩ, където се разхождат на воля съвсем безпроблемно. За хората обаче се появяват проблеми, най-вече заради задръстванията, които се образуват, когато десетки птици решат да се "разходят" по натоварените пътни артерии.

Наскоро в Бостън пък са заснети пуйки, които извършват странен "ритуален танц". От страна на учените поведението на птиците няма еднозначно обяснение. След като попадат на блъсната от автомобил котка, дивите пуйки образуват кръг и започват да обикалят около трупа на мъртвото животно. Авторът на видето, заснел танца, се шегува зад кадър, че "може би се опитват да възкрасят котката и да ѝ дадат 10-ти живот".


Специалистите все пак имат хипотези за "ритуалния танц". Според тях, пуйките често се приближават на групи към хищници, за да "разберат степента на заплаха". За подобна група от птици риска е малък, защото, докато хищникът избере коя птица да нападне, те вече са успели да предупредят събратята си за опасността и при нужда да се спасят, като излетят.
Другият вариант е "мобинг" - своеобразна форма на психологически натиск. Подобен модел на поведение е свойствен не само на дивите пуйки; известни са случаи, когато малки пойни птици обкръжават сова или ястреб и хищника се разколебава, защото се оказва в ситуация, когато не му се налага да гони жертвата си.

В случая котката, която не показва никакви признаци на живот, може да е озадачила пуйките, затова и те продължават да обикалят около нея, дразнейки "врага" или проучвайки дали представлява някаква заплаха. Вероятно са очаквали, че животното може всеки момент да се събуди.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...