31 март 2015 г.

Британският художник и скулптор Джейми Маккартни показва своята “Великата стена на вагината” – един различен поглед към женското тяло (или по-точно – към най-съкровената част от него). През последния месец скулптора е изваял стотици вулви, в рамките на финансирания от него със собствени средства проект. Работния процес беше излъчван на живо в интернет и се наричаше фестивал на жената - Red Tent Revival. Действията се развиват в град Боулдър, Колорадо.

“Не променяйте части от себе си” – това е апелът, който авторът отправя към дамите. Когато преди години Маккартни научава от новинарските емисии, че лабиопластиката (т.е. хирургическото моделиране на вулвата) е една от най-бързо развиващите се индустрии във Великобритания и САЩ, си казва: “Аз обичам срамните устни… Това е фашизъм. Това е индустрия, в която се инвестират пари, за да накарат жените да се чувстват неудобно от самите себе си”.

През последните пет години скулпторът работи върху най-известната си творба “Великата стена на вагината”. Композицията е дълга почти 9 метра и представя 400 скулптури на вулви. Целта на творбата е да покаже на света, че най-съкровената част на всяка жена е абсолютно различна по форма и размер.

Гигантската скулптура е изцяло бяла. Само големите пуритани биха открили в нея нещо порнографско, а еднаквият й цвят “анихилира” расовите различия. Творбата често е сравнявана с актовата фотография.
Стената е изработена от 10 отделни панела, всеки от които представя пластмасови отливки на 40 вагини; всеки отделен квадрат е като портрет – уникален, както е уникално всяко лице. Стената на Маккартни е впечатляваща, но и “онагледяваща”. Тя е като събирателен образ на всички онези жени, които са помогнали за създаването й – от 76-годишна дама, до 18-годишни близначки. Заставайки пред творението човек осъзнава колко е огромно и почти безкрайно  разнообразието на женските гениталии.

“Няма къде да се намери информация (за вулвата), така че е много лесно да накараш някой да се чувства задължен да се подложи на лабиопластика… В книгите по медицина текстовете за гениталиите не са кой знае колко информативни. TGWV (The Great Wall of Vagina) представя 400 различни дами и докато я разглеждате може да откриете, че някоя от тях прилича отчасти на вашата”, казва Маккартни.  “Това е един ефикасен метод да се противопоставим на внушенията от пластичните хирурзи, които тръбят “Ти си дефектна, ако вулвата ти не е като на малко бебе”. Само 5% от моделите ми покриват този “перфектен” идеал. Не мисля, че 95% от жените са дефектни. Това просто не е възможно”, казва скулпторът.

Творбата на Маккартни за пръв път е показана на изложба в най-голямата частна галерия в Южното полукълбо, Австралия. За последно е гостувала на изложба в Милано през 2013 година. От тогава събира прах в ателието на автора. Той казва, че не иска да я излага в някой от музеите на секса, защото за него това е анатомия и много сериозна скулптурна композиция и следва да се показва в някой сериозен музей.

Разбира се, TGWV не е приета еднозначно. Смислово думата “вагина” е некоректно употребена, тъй като става дума за дамските гениталии, включващи срамните устни и клитора. Маккартни казва, че е използвал думата “вагина” защото е целял с хумористичния паралел (с Великата китайска стена) да постигне максимален ефект и творбата му да достигне до максимално много хора.

Друга често отправяна критика към скулптура е, че “… те всички са обезкосмени”. Критиците на Маккартни се опитват да му вменят порно-прегрешения, защото намират паралел с властващите в порно индустрията “гладки, като на Барби” женски гениталии.

През последната седмица на женския фестивал в Боулдър, Колорадо авторът е скулптрирал нови дамски генеталии. Панелът с тях ще се добави към “Великата стена на вагината”. В момента Маккартни работи по друг подобен проект - Mondcivitano – The Women of the World. Наименованието му се превежда от Есперанто като “гражданка на света” и целта му е да създаде гигантска скулптура с формата на вулва, съставена от по-малки отливки от вагини на жени от всички краища на света.

След години работа и разговори с жени на тема техните тела, Маккартни смята, че има промяна в нагласите им. “В момента има много артисти, които творят “в областта на вагината”. Превърнало се е в нещо като течение в изкуството. Когато започнах работата си в тази област през 2006 година, никой не говореше за това. Ако произнесях на висок глас думата вагина в бара, хората започваха да гледат на другата страна и да се правят на разсеяни. Сега не постъпват така”, казва скулпторът. Основното послание на творбите му е “Ти си нормална. Каквото и да имаш там долу, не го променяй”.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...