7 юни 2018 г.

Геолози от Великобритания и Гърция са открили обяснение за произхода на намерения през 2014 година във водите край остров Закинтос в Йонийско море (Гърция) “изчезнал град”. Резултатите от изследването им са публикувани в списание Marine and Petroleum Geology.

През 2014 година любители на гмуркането правят подводни снимки на интересни формирования, които напомнят по външен вид останките от древна "павирана улица" и колонади. След като гмуркачите публикуват в интернет снимките си и посочват в Google Earth мястото, на което са ги направили, ентусиасти и учени се впускат в изследване на “изчезналия град”.

На място под водата не са открити никакви артефакти (например, монети или останки от керамика). В новото изследване геолозите потвърждават набралата много привърженици научна хипотеза, че находката няма никакво касателство с човешката дейност.



Учените доказват, че вкаменените структури със сферична, дисковидна и пръстеновидна форма всъщност представляват останки от жизнената дейност на сулфатредуциращи бактерии. Този вид организми живеят в придънните слоеве и произвеждат метан. Съединението способства образуването на доломити (в конкретния случай – богати на магнезий карбонатни скали).

Събраните в плоски слоеве доломити по структура приличат на павирани от човек “улици”. Данните, които учените са изложили в изследването си, позволяват да се направи заключението, че процесът по формиране на “изчезналия град” е започнат от бактериите преди около три милиона години и е приключил преди няколко века.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...