16 юли 2017 г.

Преди повече от 2500 години атинския благородник Килон, който е и първият известен шампион на Олимпийски игри, се опитва да завладее Атина и да установи еднолично управление върху града.

Според написаното от историците Тукидит и Херодот, в разцвета на славата си Килон решава да се възползва от привилегиите, които му дава известността на победител в Олимпийските игри. Подпомогнат от тъста си, тиранът на Мегара Теаген, и от недоволството сред народа от своеволието на атинската аристокрация, Килон събира последователи – най-вече знатни младежи – и превземат Акропола. Архонтите в Атина събират от своя страна войска и обсаждат превзетия от Килон и сподвижниците му Акропол.

Накрая всичко завършва с поражение за Килон: последователите му са принудени да се предадат и впоследствие са екзекутирани, а предводителят им успява по някакъв начин да избяга.


Хилядолетия по-късно екип археолози смятат, че са открили останките от армията му в масов гроб в Палео Фалиро на 6 км южно от Атина. Находката е от пролетта на миналата година и още тогава беше изказана хипотезата, че се касае за останките на армията на Килон.

В масовия гроб са открити скелетите на 80 мъже. Експертите са установили, че са били млади хора, които са били в добро здраве и са се хранили добре. Гробът е безимен, а телата са положени в три редици, като ръцете на всички са били вързани с железни вериги, а последните 52-ма души са с вдигнати над главите си ръце.

Ръководителят на екипа, провеждащ разкопките - Стела Хризолаки, казва пред AFP, че на мястото е открита керамика, която подсказва, че мъжете са екзекутирани с удар по главата - „политическа екзекуция”, случила се между 675-650 г. пр.н.е. За да установят как са живели и загинали хората, чиито скелети са открити, археолозите използват криминологични изследвания като ДНК-профилиране, както и редица тестове като геномни и изотопни анализи. По този начин изследователите ще могат да разберат на колко години са били мъжете, имали ли са връзки помежду си, откъде идват, в какво здравословно състояние са били и къде са се намирали в социалната стълбица.


Самият археологически обект е известен като историческо място от поне столетие насам, но мащабни разкопки в комплекса започват едва през 2012 година, когато археолози откриват голям некропол. В него са намерени над 1500 скелета, датиращи от периода между VIII и V век пр.н.е.. При поне 100 от тях са налице следи от насилствена смърт.

По-късно тази година поне 10 от намерените 80 скелета в масовия гроб на Килоновата армия ще бъдат изпратени в лаборатории за провеждане на щателни изследвания. Останалите ще бъдат консервирани и ще се превърнат в част от открита експозиция на мястото, където са открити.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...