17 юли 2017 г.


Руска ракета-носител “Съюз” успешно е извела в космоса 73 сателита, един от които е нашумелият спорен проект, наречен “Маяк”. През следващите няколко дни “Маяк” ще се превърне в една от най-ярките “звезди” в нощното небе и мнозина астрономи виждат в това повод за недоволство, тъй като смятат, че малкият спътник може да им попречи на наблюденията.

“Маяк” е разработен в Московския държавен университет по машиностроене (МДУМ). Финансирането на проекта в размер на около 30 000 долара е осъществено чрез руския сайт за краудфъндинг Boomstarter.  За сателита се заговори още в началото на 2016 година, а на 14 юли 2017 година спътникът, заедно с още 72 други е изведен в космоса с ракета, стартирала от космодрума “Байконур” в Казахстан.

Според данните от “Роскосмос” процедурата по изстрелването на сателитите е преминала според предвиденото, без да се дава допълнителна информация.

“Маяк” е сателит от типа 3U CubeSat – малък спътник с размери като на нормален хляб.  Когато заеме отредената му орбита обаче, апаратът ще разгърне голяма пирамидална конструкция. Структурата е изработена от материал, наречен “Майлар”. Разгъването на четирите платна от “Майлар”, всяко от които е с площ от 4 кв.м., ще се случи, когато сателитът се позиционира на орбита от около 600 километра от Земята. Материалът, от който са изработени платната, представлява много тънка – почти 20 пъти по-тънка от човешки косъм - метална мембрана с коефициент на отражение 95%.

Проследяването на полета на “Маяк” ще се осъществява от центрове в Кавказ на границата с Европа и от Азия.

От компанията обясняват, че целта на мисията е освен да накара хората да погледнат към небесата, да се тестват и технологии за извеждане от орбита на стари, отработили срока си сателити. Всеки, който желае, може да си изтегли мобилно приложение, чрез което да следи къде се намира сателита и кога ще може да се наблюдава.

Спътникът ще остане в орбита поне за един месец, макар че изведен на такава височина може да остане и много повече време, ако деградацията на орбитата му не се развие според предварителните изчисления.

Авторите на проекта пресмятат, че сателитът им, когато разгърне отражателните платна, ще се превърне в обект с магнитуд -10 звезда величина, което означава, че ще е третият по яркост в небето – след Слънцето и Луната. Според други изчисления обаче, светимостта му ще е от -3 звезда величина, т.е. четвъртия по яркост, след Слънцето, Луната и Венера.

Сателитът вече е обект на спорове в средите на астрономите. Мнозина се опасяват, че наличието на толкова ярък обект в нощното небе ще им попречи на наблюденията. Но има и не по-малко специалисти, които не виждат нищо притеснително в присъствието на “изкуствената звезда” в нощното небе.

Доводът на вторите звучи така: сателитът ще се разположи близо до терминатора, т.е. до границата на ден/нощ и до настъпването на подходящите условия за астрономически наблюдения, на практика ще се намира ниско над или дори под хоризонта.

От своя страна от компанията заявяват, че мисията има и важна научна цел. Освен просто да блести ярко, сателитът ще тества технологии за забавяне в орбита и до каква степен голямата площ на платната му ще предизвика по-голямо атмосферно съпротивление при навлизане в атмосферата. С това ще се съберат данни, които може да се използват в бъдеще за извеждане от орбита на стари сателити и “космически боклук”, които да бъдат върнати на Земята или да изгорят при навлизане в атмосферата.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...