18 юли 2017 г.


“Домът на мъртвите”, датиращ отпреди повече от 5000 години, може би крие останките от хората, които са построили Стоунхендж, смятат археолози.

Неолитната продълговата могилна гробница, която се намира край Cat's Brain, в долината Пеузи, Уилтшир, е обект на разкопки от учени от Университета в Рийдинг. Това е първият за региона случай през последните 50 години, когато се проучва обект от подобен вид.

Продълговатата могила се намира сред обработваеми площи и е почти на средата между двата големи каменни хенджа на Ейвбъри и Стоунхендж. Съществуването на гробницата е известно от десетилетия, след като геоложки проучвания показват наличието на дълбоки изкопи. Но се е смятало, че вътрешната структура отдавна е била разорана, когато полето е обработено от фермерите. Едва наскоро, след като учените поглеждат с помощта на дрон от въздуха към мястото, установяват, че част от нея все още е там.

Продълговатата могила в началото се е състояла от два рова, ограждащи централна гробница, която вероятно е била покрита с могила, а за насипа е използвана пръстта от рововете. Експертите подчертават, че са изненадани, да открият трайни следи за градежа и смятат, че е твърде вероятно да бъдат открити човешки останки, погребани на мястото около 3600 г. пр.н.е.

От камерата на дрон се виждат структури, които не могат да се забележат от повърхността
Провеждащите разкопките експерти от колежа по археология към Университета в Рийдинг се надяват да открият важни сведения за хората от епохата на ранния неолит, които за Британия се явяват първите общности, занимавали се със земеделие и строежите на мегалитни паметници.

Ръководителят на разкопките, д-р Джим Лиъри, казва пред Telegraph: “През последните години не сме имали възможности да проведем пълни изследвания на продълговати могили, затова в момента имаме фантастичния шанс внимателно да извършим разкопки с използването на най-модерните методи и технологични апаратури. Откриването на останките от онези, които са били предците на хората, построили Стоунхендж, ще се превърне в черешката на тортата за един толкова невероятен проект”.

Монументът датира от ранния неолит – времето, когато на Острова се появяват първите земеделски общности, които започват и да строят мегалитни комплекси. За последно в Уилтшир е разкопавана продълговата могила през 60-те години на миналия век. След разчистване на горните слоеве почва, ясно проличават дългите изкопи и следите от централната структура.

"Домът на мъртвите" се намира между Стоунхендж (на снимката) и хенджа в Ейвбъри
Предстои екипът да завърши тригодишния проект на проучване, като се извършат разкопки на археологическите останки и се направи опит да се възстановят артефактите, кости и други доказателства. В последствие тези находки ще бъдат анализирани и документирани.

Аманда Кларк, съавтор в изследването, подчертава, че това е находка от първите паметници на територията на Обединеното кралство и дава интересен и важен поглед към онзи далечен период от историята на Острова. Тя допълва, че е много вълнуващо да стъпваш на място, където една значима структура е лежала забравена и скрита от хиляди години.

В допълнение, учените извършват и археоложко разузнаване в намиращият се наблизо Мардънхендж, построен около 2400 г. пр.н.е. Това е най-големият хендж на Острова, но до този момент е съвсем малко проучен.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...