15 юли 2017 г.


Специалисти от Научния център за изучаване на Арктика са открили в Ямало-Ненцкия автономен окръг уникално погребение, датиращо от бронзовата епоха.

В Ямало-Ненцкия автономен окръг се намират много природни и исторически паметници. Сред тях е и обект, намиращ се на няколко километра от столицата на автономния окръг град Салехард. Обектът е в устието на река Полуй и е открит през 2009 година. Получава названието “Салехард-4”. На мястото са открити фрагменти от керамични съдове и каменни оръжия и сечива, датиращи както от бронзовата епоха, така и от средновековието. Намерени са и останките от три празни погребения.


При последващите проучвания са направени нови открития: учените попадат на погребение с костни останки, което се отнася към алтимската култура от късната бронзова епоха. Предполага се, че погребението датира от Х век пр.н.е., а по-точни резултати ще бъдат получени след извършването на радиовъглероден анализ.

Алтимската култура е характерна за зоната от тайгата по долното течение на река Об. До момента са известни над 50 археологически паметника, отнасящи се към този период. Повечето от тях се намират в Сургутския район край река Об. Но на територията на Ямало-Ненцкия автономен окръг за пръв път се открива погребение на представител на алтимската култура.


Алтимците са живеели на малки мобилни групи. Постоянно са се местили от място на място, без да се задържат задълго някъде. Според археолозите, откритото погребение принадлежи на древни рибари и ловци. Погребаният е възрастен индивид, висок на ръст и вероятно е мъж, но лошото състояние на костните останки не позволява засега това да се твърди с абсолютна сигурност. Точното установяване на пола на погребания ще се установи с генетична експертиза.

Умрелият е бил завит в саван от брезови кори. Положен е по гръб, а главата му сочи в посока североизток. При останките му са открити точило, а в краката му е положен керамичен съд. Зъбите на починалия са се запазили, така че учените разчитат от тях да научат повече за възрастта му, когато е починал, както и за храната, която е консумирал приживе.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...