29 април 2017 г.


Преди повече от половин век археолози откриват натрошена на множество парчета статуя на Рамзес II. Вече възстановения паметник отново украсява един от пилоните на храма в Луксор.


Египетските експерти са завършили реставрацията на 11-метрова статуя на фараона Рамзес II. 75-тонният гранитен монумент, който в древността е украсявал един от пилоните на храма в Луксор, е открит в края на 50-те години на ХХ век в плачевно състояние: натрошен е на 57 фрагмента.


Храмовият комплекс в Луксор се появява около 1400 г. пр.н.е. Най-старата му част е изградена от фараона Аменхотеп III. След това владетелите от XIX-тата династия добавят в южната му част двор със 74 колони, а Рамзес II Велики пристроява северния перестил и пилон. До наши дни са оцелели само части от комплекса.


Благодарение на внимателната работа на специалистите по реставрация, към статуите, оформящи входа на храмовия комплекс в Луксор, вече е добавен и монумента, който дълго време е смятан за окончателно изгубен. Експертите подчертават и още една особеност - това е една от редките скулптури, представящи Рамзес Велики изправен.




0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...