4 юни 2018 г.


Археолозите, които по-рано през седмицата съобщиха за открития скелет на „последния беглец“ от Помпей, сега излизат с нова информация: открили са и неговото „имане“.

В кожена торба под скелета на мъжа, който е умрял, след като каменен блок се е стоварил върху главата му, са открити двадесет сребърни денарий и железен ключ, вероятно от дома му, разказва пред АНСА директорът на музея Помпей, Масимо Осана. „Двадесетте сребърни монети, са еквивалент на тогавашните 80 сестерций или на днешни 500 евро. С тази сума средностатистическо семейство в Древен Рим би могло да живее добре в продължение на поне две седмици“, обяснява Осана. След като е разполагал с такава сума, „смятаме, че човекът не е бил безумно богат, но и съвсем не е от бедняците“, добавя Осана. "Възможно е да е бил търговец. Но поради наранения си крак не е успял, както повечето други жители на града, навреме да напусне града в часовете преди вулканът Везувий да избухне“.



Археолозите са открили останките на кожената торба, докато подготвят скелета за преместването му в лаборатория. „Под счупените ребра и кости в областта на гръдния кош забелязахме останки от органични материали, както и следи от окислен метал“, добавя Осана. Така експертите попадат на монетите. Те са сребърни, но са от различни епохи.



Скелетът, монетите, кожената торбичка, железният ключ са пренесени в лаборатория, където предстои да бъдат детайлно изследвани. Учените се надяват, че ще научат много нови неща за случилото се в обречения град през онзи пагубен ден преди повече от 1900 години. Първо предстои да се уточни физическото състояние на загиналия – дали кракът му е бил счупен по време на изригването на Везувий или се касае за по-ранна нелекувана травма, довела до трайно увреждане; реалната възраст на мъжа и т.н. „Имането“ му също ще бъде подробно проучено.


Някои от специализираните експертизи вече са възложени на екип от Policlinico di Napoli.

Масимо Осана смята, че след откриването на скелета на мъжа, загинал по този необичаен начин, новото откритие има „огромна стойност“. В контекста на всички данни, получени по време на новите разкопки, „тези предмети са част от реалния живот на този мъж. Те могат да ни предоставят истински важни подробности за живота и историите на жителите от Помпей по времето на природния катаклизъм“.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...