2 юни 2018 г.


В Помпей археолози откриха останките на мъж, чиято глава е буквално отнесена от голям камък, докато човекът се е опитвал да се спаси от изригването на вулкана Везувий, унищожило града. Изригването на Везувий през 79 година причинява смъртта на хиляди жители на Помпей, които остават заровени под дебел слой от пепел.

Откритият скелет принадлежи на мъж, който при първоначалния взрив на вулкана е оцелял и се е опитвал да напусне обречения град. Съдейки по останките, експертите предполагат, че му е било трудно да бяга, защото кракът му е бил наранен. След това го застига нещо още по-ужасно – застига го огромен каменен къс, вдигнат във въздуха от горещите газове от взрива в кратера на вулкана.
Археолозите смятат, че кракът му по всяка вероятност е бил засегнат от инфекция и това му е пречело даже и да ходи, какво остава – да бяга.

Повечето жители на Помпей са покосени не от бавно изтичащата от недрата на Везувий лава, а от т.нар. пирокластичен поток – смес от нагорещени вулканични газове, пепел и скални късове. Задушаващият облак се е стоварил над града, покосявайки жителите му, защото от него е невъзможно да се укрие човек. Загиналите остават за векове погребани под дебел слой от пепел в позите, в които ги е застигнала смъртта.



Според експертите, точно заради пирокластичния облак са се натъкнали и на тази последна находка. Мъжът, за който се предполага, че е бил на около 30-годишна възраст, е открит на първия етаж на сграда. Смъртта го е повалила върху слой от по-дребни каменни късове, донесени от смъртоносния облак.

Огромният каменен къс, стоварил се върху жертвата, е вдигнат във въздуха от вулканичните газове. Според експертите, каменният блок вероятно е бил част от трегер над врата. Стоварил се е върху горната част на тялото на мъжа, в района на врата и вероятно е отсякъл главата му.


Археологът Масимо Осана определя находката на скелета като изключителна. Освен емоционалният ефект, който предизвиква сцената, подобни открития позволяват на археолозите по-добре да проучат жителите на града и дори това, как са се опитвали да се спасят от изригването на Везувий.

Находката е направена по време на последните разкопки в Помпей. Проучванията и работата на терен се извършват с помощта на най-съвременните технологии, достъпни за използване от археолозите.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...