18 септември 2017 г.


Миналата година „съкровище от римски обувки“, преди месеци – нови дървени таблички с текстове от римско време, а през последните няколко седмици археологическият обект Виндоланда зарадва археолозите с нова порция римски артефакти. Сред новите предмети има и мечове-играчки, но и съвсем запазени кавалерийски бойни остриета.

Древният римски форт, който се намира на територията на съвременния Нортъмбърланд, южно от Адриановия вал, разкрива още от тайните си, след като археолозите успяват да надникнат под каменните основи на поправяната преди векове „военна зона“ във Виндоланда.

„Скритият“ пласт под основите е осигурил идеалната анаеробна среда, в която историческите артефакти са успели да се запазят в сравнително добро състояние. Условията са били толкова благоприятни, че археолозите са успели да разкрият структури, като например изоставени конюшни, жилищни помещения и дори камини, датиращи от около 120 година. Едновременно с разкриването на тези сгради, експертите попадат и на множество предмети, сред които играчки, наконечници за стрели, стрели за балисти, таблички за писане, стилуси, кожени обувки, гребени, фиби и два много добре запазени железни меча.


Сред играчките са два дървени меча, които вероятно са били издялани за хлапетата на военните, живеещи във форта. Малчуганите със сигурност са подражавали на бащите и по-големите си братя, служещи в римския гарнизон. Предполага се, че във Виндоланда са живели над хиляда римски легионери, заедно с още няколко хиляди жени, деца и роби. Археологът Андрю Бърли, ръководещ разкопките, обяснява: „Обхватът на артефактите, не само детските мечове-играчки, но и дамските и детски обувки и дрехите за баня, показват, че фортът е населяван от смесена общност, живееща в казармените помещения. Вероятно тези помещения са били просмукани от миризмите на кожа, ръждясали брони, пот, пепел и дим, и разбира се, всичко това се е смесвало с миризмите на коне и кучета от конюшните“.


Що се отнася до безспорно най-значимите нови находки, то те са приятна изненада за археолозите – два непокътнати кавалерийски меча, открити в пластовете под основите на ремонтираните казарми. Рядката находка може да се сравни с това, след векове археолози да открият два изоставени пистолета в казармени помещения. Една от хипотезите за откритите артефакти е, че на римските конници им се е наложило много спешно да напуснат постовете си. Това от своя страна подсказва, че съществува потенциална възможност във Виндоланда да бъдат открити още ценни предмети.
Бърли добавя: „Да се открият два добре запазени меча в отделни помещения, но само на 2 метра едно от друго, е много голяма рядкост. Оръжия, толкова добре запазени, може да се видят само в колекциите на национални музеи, като например няколкото екземпляра, които се съхраняват в Националния музей на Шотландия, но дори и там те са само единици“.


Тази година археологическият сезон на разкопките на Виндоланда ще продължи още две седмици. Експертите не изключват вероятността за нови значими открития от енигматичните пластове на античния римски форт.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...