19 септември 2017 г.

Любителите на лотоса, или лотофагите, се споменат в Омировата „Одисея“, както и в съчиненията на Херодот. Според легендата, корабите на Одисей са изхвърлени от буря на остров, където гостоприемните жители предложили на изтощените мореплаватели да опитат местното лакомство – лотоса. Медено сладките цветове дарявали на всекиго забвение, затова и всеки от мореплавателите, който ги опитал, забравял за желанието си да се прибере в родината си, а вместо това желаел да остане завинаги на острова.

Благодарение на силата на лотосите, прекрасната нимфа Калипсо осем години задържала при себе си Одисей, заставяйки го да забрави очакващата го у дома Пенелопа и да се влюби в нея. Боговете обаче се смилили над Одисей и изпратили Хермес, който предал на Калипсо божествената повеля да го освободи. Напускайки острова, на Одисей му се наложило насила да качи своите спътници на корабите, защото те все още се намирали под въздействието на опияняващите цветове. Трябвало и да ги овърже за пейките и греблата, за да се измъкнат от „острова на забвението“.

В средата на ХХ век историците откриват убедителни доказателства, че митичната земя на лотофагите всъщност е относително малкият – с площ само 500 квадратни километра – тънещ в зеленина остров Джерба, който бива наричан и Таити на Средиземноморието. Намира се в Средиземно море, в залива Габес, на два километра от крайбрежието на Тунис.  На острова растат няколко вида лотоси, както и финикови палми, за чиито плодове според Херодот, става дума в „Одисея“.

Съвременните изследователи обаче са по-склонни да приемат друга версия. Най-вероятният кандидат за цветето на забвението е египетския лотос (Nymphaea caerulea). Цветовете му притежават психотропни свойства и от тях наистина може да се извлекат фракции със седативен ефект. Проведените в Джерба разкопки разкриват развалини от древни градове. В писмени източници се споменава, че на острова винаги са живели бербери – коренните жители на Северна Африка. Те и до днес живеят на там, говорят древния си език, отглеждат фурми, плодове, маслини и грозде, и се занимават активно с риболов. Вероятно берберите са онези лотофаги, за които споменава Омир. При всички случаи, и до днес някои от племената в Северна Африка приготвят от цветовете на лотоса вино и сокове.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...