18 септември 2017 г.

С помощта на космическия телескоп „Хъбъл“ на NASA експерти са установили, че открита преди години екзопланета е почти напълно черна. Установено е, че планетата абсорбира 94 процента от светлината, попаднала върху нея, което е много необичайно.

Екзопланетата е записана под каталожния номер WASP-12b. Намира се на 1400 светлинни години от Земята. Тя е „горещ Юпитер“ – газов гигант, който обикаля в много близка орбита до звездата си. Предполага се, че температурата на дневната стрна на планетата достига до около 2500 °C. На нощната ѝ страна температурите са наполовина по-ниски.

С помощта на „Хъбъл“ екип учени от университета „МакГил“ в Канада и Университета на Ексетър, Великобритания, са установили, че планетата е с албедо – т.е. отражателна способност – от едва 0,064. Това е по-тъмно от асфалт и прави планетата с два пъти по-ниска отражателна способност от нашата Луна, чието албедо е 0,12.

WASP-12b е открита през 2008 година. Обикаля около подобна на Слънцето звезда в съзвездието Колар. От откриването ѝ насам, екзопланетата е многократно проучвана, но за пръв път астрофизиците имат шанса да разберат как точно изглежда.

„Не очаквахме да открием толкова тъмна екзопланета“, казва в прессъобщение водещият автор в изследването Тейлър Бел от Университета „МакГил“. „Повечето горещи Юпитери отразяват около 40 процента от светлината, попаднала върху тях“.

Планетата е приливно свързана със звездата си, така че на едната ѝ половина е постоянно ден, а другата тъне във вечен мрак. Астрономите определят цвета ѝ, като наблюдават преминаването на планетата зад звездата. Това им позволява да видят колко светлина се отразява от дневната ѝ страна, но в конкретния случай наблюденията показват, че всъщност липсва отражение. Следователно, дневната част абсорбира цялата светлина от звездата, попаднала върху нея.

Причината за това е, че на осветената, дневна страна не могат да се образуват облачни системи. Нагряването е толкова голямо, че молекулите водород се разпадат до атомарен водород, който поглъща повечето от попадащата светлина.

Орбитата на WASP-12b е на дистанция само 3,6 милиона километра от звездата, като времето за една обиколка ѝ отнема толкова, колкото и за едно завъртане около собствената ѝ ос. Близостта ѝ до звездата не само я прави екстремно гореща, но е причина и за разтягането ѝ, което придава на планетата яйцевидна форма. Ако може да се погледне отблизо, планетата ще изглежда червена заради високата температура и ще е подобна на разтопен метал.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...