5 юли 2021 г.

5 юли 1881 година е важна за египтологията дата. На този ден египтологът Емил Бругш от Египетския музей в Кайро прави сензационно откритие.

Край Луксор, в скалите Дейр ел-Бахри, които се намират на изток от прочутата Долина на царете, Бургш открива погребалните камери, в които са саркофазите с мумиите на фараоните Сети I, Аменхотеп I, Тутмос III, както и легендарния завоевател Рамзес II Велики. Саркофазите са сред многобройни артефакти от домашния бит, а скъпоценностите в гробниците са безброй. Съдейки по всичко, малко преди Бругш в гробниците са влизали мародери, но по-рано никой не е припарвал до “съкровищата”. Според откритите на мястото надписи, около 1100 г. пр.н.е. всичко е преместено в този тайник от оригиналните гробници, защото държавата повече не е била в състояние да обезпечи охраната им.

Емил Бругш се възползва от благоразположението на египетския владетел и с помощта на двеста египетски селяни изважда от гробниците всички открити мумии. Находките са натоварени на параход и след 3 дни експедицията пристига в Кайро. Пътуването на кораба по Нил се превръща в нещо като погребална церемония – населението съпровожда кораба край бреговете на Нил и отдава почести на древните фараони, управлявали държавата им преди хиляди години.



С находката си Емил Бругш обогатява не само музеят в Кайро, но и цялото човечество. Откритието му дава възможност на съвременните хора да видят съхранилите се останки на онези, които са били в зенита на славата и величието преди хилядолетия.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...