5 юли 2021 г.

Бикините днес символично навършват днес 75 години. На 5 юли 1946 година в Париж, по време на модно ревю на моделиера Луи Реар, манекенката Мишлен Бернардини излиза на подиума, прикрита само от две тесни ивици плат. Тесни по критериите на онова време, днес биха ги сметнали за “навличане” с много плат.

Банският костюм от две части се приема като шамар за обществения вкус. Веднага получава името “бикини” – името на атола в Тихия океан, където само 4 дни по-рано САЩ провеждат тестов ядрен опит. Вероятно шокът от новия модел бански е не по-малък от ядрената експлозия.

Макар че историята знае, че още преди 1600 години в Римската империя са се разхождали “прелъстителки”, които са носели “бански” от само две части. Сцени с тези древни “манекенки в бикини” са изобразени на римска мозайка от IV век, открита от археолозите в разкопките на вила дел Казале в Сицилия.





Бикините на момента са забранени в повечето известни курорти. Това продължава до средата на 50-те години на ХХ век. Всичко се променя, когато в кината излиза нашумелият филм “И Бог създаде жената”. В него първата европейска секс бомба Бриджит Бардо се снима в някои сцени с бански тип “бикини” и това на момента сваля всички бариери.

След като филмът се превръща в култов, бикините стават моден хит по италианските и френските курорти. А през следващите няколко години шивашките фабрики работят на три смени, за да насмогнат с изпълнението на всички поръчки.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...