22 януари 2019 г.


При разкопки в близост до южния египетски град Асуан, учени са открили шест уникални погребения. Предварителните оценки на археолозите отнасят находките към времето на първите фараонски династии в Древен Египет, управлявали държавата през третото хилядолетие преди новата ера.

Разкопките са провеждани от археологическа експедиция от Университета в Бирмингам. Според информация на агенция MENA, погребенията са открити в района Кубат ал-Хава. Учените ги датират от периода на Древното царство (III—VI фараонски династии, властвали приблизително между 2680 – 2130 г. пр.н.е.). Гробниците се различават по размерите си, като две от тях са изсечени в скалите.


Първоначално учените смятат, че едно от погребенията е непокътнато – запазил се е входът към него, който е бил зазидан с примитивна тухлена стена. Но след отваряне на гробницата става ясно, че мародери са влизали в нея, като са прокопали вход откъм тавана ѝ. Всички ценни предмети са изнесени още в древни времена.


Но дори и в ограбените погребения учените са открили няколко уникални артефакта. Сред тях са керамика от Древното царство, фрагменти от погребална маска, амулет от метал, върху който е изобразен древноегипетския бог на плодородието Хнум, когото смятали за повелител на разливите на река Нил. Според египетските вярвания Хнум създал първия човек от глина, като го изваял на грънчарското си колело. Богът е изобразяван с глава на овен с големи, спирално завити рога.



Всички открити артефакти са пренесени в музея в Асуан, където предстои учените подробно да ги проучат и анализират.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...