21 декември 2021 г.


Човекът е същество, чийто живот би бил немислим без светлината. Но без нея и физичните й свойства, Вселената като такава едва ли щеше да се осъществи. Ето и няколко от свойствата на “чудото”, което наричаме светлина. 


Според учените, “Да бъде светлина” е повеля, която е можело да се осъществи около 300 000 години след Големия взрив. Преди този момент фотоните на светлината са били възпрепятствани от горещата и гъста “вселенска супа” от елементарни частици, пречещи на свободното движение на носителите на квантовете на светлината.


400–760 нанометра – човешкото око може да възприема електромагнитните излъчвания с дължина на вълната между тези две граници. Това всъщност е явлението, което наричаме светлина. Преминавайки през призма, бялата дневна светлина се разделя на седемте основни цвят в светлинния спектър.





Във водите на тропическите морета и океана се срещат морски организми, надарени с биолуменисценцията. Светимостта на тези микроскопични организми е в пределите 0,1–0,3 лукса, което кара крайбрежните води, където те се струпват, да изглеждат призрачно осветени. Точно толкова е осветеността, която дава Луната по време на пълнолуние.


За секунда върху рецепторите за светлина в човешкото око трябва да попаднат между 50 и 90 фотона, за да виждаме светлината. Ако са по-малко, смятаме, че сме на тъмно.

3,63×1028 лумена. Това е светлинния поток, който генерира Слънцето.

10 000 лукса е максималната осветеност в безоблачен летен ден на открито пространство.

1000 лукса пък е нивото на осветеност в облачен ден. В безлунна нощ осветеността е 0,0002 лукса. Тази тъмнина наричаме “непрогледен мрак”.


299 792 458 м/сек е скоростта, с която светлината се движи във вакуум. Според теорията на относителността на Айнщайн, скоростта на предаване на каквито и да е сигнали и информация не може да надвишава скоростта на светлината. С доближаването до светлинна скорост се променя протичането на времето. Ефектът е много добре видим: спътниците на системите за глобално позициониране (GPS) се движат по орбита с висока скорост.



Преди извеждането им на орбита, атомните часовници, които са на борда им и синхронизирането им е от огромно значение за точността на определяне на координатите, нарочно биват “забавяни”. Ако не се извърши тази корекция, всеки ден часовникът им ще избързва с по 38 микросекунди. Може и да изглежда незначителна разлика, но за точното функциониране на GPS е от съществено значение – грешката се изразява в по 10-12 см разминаване на ден в точните координати.


8:32 минути са необходими на излъчената от Слънцето светлина, за да достигне до Земята. Между Земята и Венера светлината пътува между 2:12 до 14:24 минути (в зависимост от взаимното разположение на планетите в даден момент). Това е причината, поради която учените смятат колонизацията на Венера (за разлика от писателите на фантастика) за по-осъществима, отколкото заселването на човек на Марс. Връзките с Марс ще са по-затруднени – времето за пътуване в едната посока на светлината варира между 3:10 и 22:18 минути.


Кривата от поредица точки, съединяваща последователните положения на Слънцето е продължение на една година по небосвода на планетата ни, се нарича аналема. За да се заснеме аналемата, трябва да се направят множество снимки на звездата ни, по едно и също време на денонощието и от една и съща позиция.



Всяка секунда през неголям прозорец в облачен ден “прелитат” около 1024 фотона.


80–90% от енергията, която генерират растенията, се дължат на поглъщането на червения и синия диапазон от светлинния спектър. През есента слънцето започва да не се издига толкова високо над хоризонта. Светлината преминава по-дълъг път през атмосферата, докато достигне до повърхността на Земята, а вследствие на това синята част от спектъра се разсейват повече. Растенията “преминават” към усвояването на енергията, носена от други цветове – листата започват да отразяват червената и жълтата част от спектъра. А когато синият диапазон от спектъра вече е съвсем малко, с напредването на есента и все по-късите периоди на слънчево светене, растенията се освобождават от листата си, които вече не произвеждат достатъчно енергия, необходима дори за собственото им оцеляване.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...