22 януари 2019 г.


В северозападната част на Лестър, Великобритания, продължават мащабни разкопки, извършвани в рамките на проекта Waterside. По време на разкопките и поредицата от археологически проучвания са разкрити нови части от античното минало – свидетелства за развитието на града както по време на римското присъствие, така и от средновековието. Проучванията се извършват на терена, който е западно от центъра на града и граничи с река Соар.


Директорът на проекта, Стивън Бейкър уточнява, че се изследва голяма част от северозападния квадрант на римския град.


“Това е само още едно от многото парчета от пъзела, което ни позволява да си изградим по-добра представа за защитните съоръжения на града (римския и средновековния) – вал, защитни стени и ровове – и онова, което е било вътре в градските стени. В минали проучвания научихме за обществените бани и форума, но в частта, която сега изследваме също има прекрасни сгради, принадлежали на високопоставени хора в града. Районът е много добър за заселване. Сградите са градени от камък, декорирани са с мозайки и фина керамика, открихме дори и сграда с подово отопление“.



Д-р Ричърд Бъркли, директор на изследователския отдел по археология към Университета в Лестър, казва: „Това, че не знаем на какво ще се натъкнем, прави работата ни много вълнуваща. Всяка нова порция, която разкриваме от миналото на града, ни поставя нови и нови въпроси. По-рано се занимавахме с проучването на по-малки обекти. През последните 10-15 години, броят на обектите, които откриваме в тази част на града е забележителен и така можем да видим цялостната картина на миналото. Интересната информация, която ни дават новите разкопки, е, че Лестър е имал и много други големи и богати сгради, освен обществените бани и форума. Внимателно и детайлно картографираме всичко, за да можем да създадем целия план на Лестър – от римско време и от средновековието“.




-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...