22 януари 2019 г.


Само преди месец медиите във Великобритания съобщиха за откриването на неизвестен до момента „миниатюрен“ хендж, подобен на прочутия Стоунхендж. Мегалитния комплекс, за който се предполагаше, че е на хиляди години, се оказва, че е съграден от местен фермер през 90-те години на ХХ век. Съобщението е на The Guardian.

В новината, разпространена малко преди коледните празници на 2018 година се казваше, че каменният кръг се намира недалеч от град Алфорд в окръг Абърдийншър в Шотландия. Още тогава експерти отбелязаха, че съоръжението се различава от други подобни по малките каменни блокове, от които е изграден и по съвсем малкия диаметър. Археологическата служба в Шотландия обаче, е счела, че паметникът е автентичен и отделя средства и екипи за проучването му.

Докато експертите се подготвят за провеждане на изследвания, собственикът на терена, където е открит „хенджа“ решава, че е време да си признае; по-рано той и семейството му твърдят, че знаят от години за съществуването на „комплекса“, който обаче е неизвестен за археолозите. Сега се оказва, че има много логично обяснение, защо експертите не са чували за него. Фермерът признава, че той е един от хората, построили го през 90-те години на ХХ век, като „реплика на древните мегалитни паметници, откривани на много места из Острова“.



Представители на археологическата служба коментират, че са разочаровани от това, че мегалитната структура се оказва „менте“, но продължават да смятат, че „хенджът се вписва отлично, като елемент на ландшафта“.

Кромлехите, както се наричат подобни паметници, са комплекси, характерни за късния неолит или ранната бронзова епоха. Представляват групи от поставени вертикално под формата на окръжност каменни блокове. Може би най-добре известният кромлех е Стоунхендж.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...