20 декември 2018 г.


Археологическият съвет на окръг Абърдийншър във Великобритания с официално решение признава открит наскоро каменен хендж за археологически паметник. Според съобщение на The Press and Journal, древният пълен кръг от каменни долмени, който до скоро е неизвестен на археологията, вече официално е признат за паметник.

В службата по археология на окръг Абърдийншър за хенджа съобщават семейство местни фермери. Обектът се намира недалеч от град Алфорд в Шотландия. Семейството, което притежава земята, където се намира хенджа, от години е знаело за съществуването му, но за археолозите този паметник си остава неизвестен до скоро.

Хенджът се състои от десет големи каменни блока. Този тип съоръжения е уникален за североизточната част на Острова. Според предварителните оценки на експертите, възрастта на обекта е между 3500 и 4500 години. Учените предполагат, че той е миниатюрен аналог на прочутия по цял свят Стоунхендж.



Експертите са изчислили, че по диаметър новият хендж е с около три метра по-малък от подобните съоръжения, откривани на много места в Британия. Отличителна черта на обекта е голям каменен блок, положен хоризонтално, около който са наредени вертикално издигнатите други блокове.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...