22 януари 2019 г.

Престанете да си въртите главата! Тук няма нищо скрито - просто черно-бял растер
Нова порция оптични илюзии кара хората буквално да си въртят главите, за да видят скритите изображения.

Една от хитовите в социалните мрежи оптични илюзии от този вид се появи на 9 януари 2019 година. Публикувана е в акаунта в Twitter на нанотехнолога д-р Мишел Дикинсън. „Може да видите оптичната илюзия само ако си въртите главата (сериозна съм)“, пише Дикинсън в Twitter.

Наистина, опитайте се да видите каква е скритата картинка зад черно-белите ленти.


(Жокер: Скрит зад черното и бялото е друг любим за публикуване из Интернет образ – котка.)

Акиоши Китаока също е създал подобна оптична илюзия. В акаунта си психологът е публикувал тази картинка с надпис „Някой се крие тук“. Китаока не само създава, но и изследва от психологична гледна точка въпросите, свързани с оптичните илюзии.


Защо се случва това? Едно от възможните обяснения е, че големият контраст между черните и белите линии кара възприятията ни да пренебрегнат по-меките цветове в белите пространства, скривайки от погледа ни „тайния“ образ. Системата ни за визуализация в повечето случаи реагира много по-отчетливо на резките контрасти, отколкото на постепенните промени в нюансите на цветовете.



Оптичните илюзии са красноречив пример за това, колко лесно очите ни могат да бъдат излъгани. Въпреки че обичаме да мислим, че всичко, което очите ни виждат е реалността, то всъщност е сложна комбинация от входящата информация, която приемаме от заобикалящата ни среда, подредена и систематизирана от системата ни за визуализация на образи по такъв начин, че мозъкът ни да интерпретира „постъпилите данни“. Тази биологична система обаче не е безгрешна.

Ако не желаете да ви видят как си въртите главата от ляво на дясно, взирайки се в монитора, може да опитате да местите само очите си – ще успеете да видите скритите образи, но внимавайте, да не си кръстосате погледа.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...