7 май 2022 г.


През 1866 година френският инженер Пикад дьо Лисе работи за компания, която прекарва железопътна линия между градовете Монтобан и Родез в южната част на Франция. През свободното си време дьо Лисе обикаля покрай брега на река Аверон в търсене на следи от праисторически хора; случайно се е натъкнал на няколко фрагмента от каменни върхове за стрели. Но същинската находка идва, когато попада на пещерен заслон под възвишение край реката. След като копае близо седем метра в дълбочина под пространството на каменния заслон, инженерът се натъква на две парчета от бивна на мамут с гравирани животни. В местните хроники за откривател е сочен някой си Виктор Браун, местен жител, занимаващ се с антики.




Едва в началото на ХХ век обаче (през 1904 година) абатът Анри Бреюл по време на посещение на Британския музей, се досеща, че двете части всъщност образуват цялостна скулптура, която изобразява женски и мъжки елен, плуващи един зад друг. Скулптурата е датирана по материала, от който е изработена - бивна от мамут,  и се смята, че е от последния ледников период, тоест е на не по-малко от 13 000 години.



Водеща в композицията е фигурата на женски елен с по-малко тяло и по-малки рога, а зад нея плътно следва "плуващият мъжкар". И двете животни са изобразени с вдигнати нагоре глави и рога прибрани към гърба, а краката им са разтегнати в поза, която наподобява начина на плуване. Експертите смятат, че фигурата е сътворена през есента, защото само през този сезон и мъжките, и женските елени са с "пълен комплект" рога и козина.





Праисторическата скулптура е създавана с използването на четири различни технологии от каменната епоха. Първо, с инструмент е отчупен края на бивната от мамут.
После с каменен нож и стъргалка са издълбани очертанията на животинските фигури. След това с прах от железен окис (ръжда), примесена с вода, се извършва грубото полиране на скулптурата; фината полировка се прави с парчета здрава животинска кожа. И накрая, с каменен инструмент с остър връх внимателно са изрязани детайлите по животинските фигури.



Артефактът е един от най-изящните образци на изкуството от каменната епоха, откривани някога. През 1887 година "плуващите елени" са откупени от Британския музей и днес се излагат в музейната експозиция в специално изработена витрина с контролиран климат.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...