7 май 2022 г.

От 1 септември 1939 година до 9 май 1945 година човечеството записва в историята си най-кръвопролитната война. За период от близо 6 години загиват милиони хора по цял свят. 61 държави са въвлечени в тоталната кървава разправа.

На 7 май 1945 година, в 2:41 часа, в град Реймс, Франция, Германия подписва пакта за безусловната си капитулация. С това се слага край на сраженията. Документът задължава страните да оставят на място военните си формирования, да не предприемат никакви действия по унищожаване или повреждане на имущество и инфраструктура.


От страна на хитлерова Германия пактът е подписан от Алфред Йозеф Фердинанд Йодл – генералът, който от 1938 година ръководи Оперативния щаб на Вермахта. За антихитлеристката коалиция подписите си под документа полагат генерал-лейтенант Уолтър Бийдъл Смит – началник на Главния щаб на Съюзническите експедиционни сили и представителя на Върховното главно командване на СССР генерал-майор Иван Суслопаров. Като представител на Франция и свидетел на подписването, пактът е подписан от заместник началника на Щаба на националната отбрана, бригаден генерал Франсуа Севез.



Капитулацията на нацистка Германия влиза в сила от 23:01 часа (средноевропейско време) на 8 май 1945 година. Пактът е изготвен на английски език и за официална е приета само версията му на този език.


Идеята за безусловна капитулация е лансирана от президента Рузвелт още на срещата в Казабланка през 1943 година. До месец юли 1944 година е разработен детайлно документ, съгласуван с всички командвания в антихитлеристката коалиция. Когато на 4-5 май 1945 година въпросът за капитулацията на Германия вече става актуален, се налага да се напише нов, кратък и чисто военен текст на пакта. Автори на документа за американски офицери от щаба на главнокомандващия американо-английски съюзнически сили Дуайт Айзенхауер.



По настояване на Сталин на 8 май се провежда второ подписване на абсолютно същия текст. Церемонията е проведена в предградието на Берлин Карлсхорст. Под този документ подписите си от немска страна слагат генерал-фелдмаршал, началник на Върховното командване на Вермахта Вилхелм Кайтел, предстваителя на Луфтвафе - генерал-полковник Штумпф и на кригсмарината — адмирал фон Фридебург. Безусловната капитулация е приета от маршал Жуков (от страна на СССР) и заместник главнокомандващия на експедиционните съюзнически сили маршал Тедър.





На церемонията по подписването на пакта в Реймс присъстват 17 журналисти. Всички те се съгласяват под клетва да не оповестяват официално новината за подписването на документа за срок от 36 часа. Информация обаче изтича. В САЩ и Европа официалното обявяване на подписването на пакта е малко преди полунощ на 8 май, а в СССР – в късните часове на 9 май. От тогава като ден на победата в СССР се отбелязва 9 май.




-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...