1 септември 2016 г.


Учени от университета в Мелбърн представят едновременно две “сензационни съобщения”. Освен, че са открили в хранилищата на университета прекрасно запазена глава на древна египетска мумия, с помощта на съвременните технологии и познания са успели и да възстановят облика на жената, на която е принадлежала. 

Кураторът Райън Джефрис открива мумифицираната глава в хранилищата на университетския музей. В една съвсем обикновена кутия той попада на глава, омотана в бинтове. Ученият се възползва от познанствата си и предава находката на свои колеги, които я сканират с компютърна томография. Методът позволява да се изследват обекти, без да се налага каквато и да е намеса.

Специалистите успяват да получат точна картина на структурата на лицевите кости и черепа, да измерят дълбочината на очните ями, както и ъгъла и наклона на челюстта. Така установяват първия факт – мумифицираната жена е починала на възраст, не надвишаваща 25 години.


Учените са дали и име на обекта на своето изследване – нарекли са младата жена Меритамун, пише Live Science. По черепа не са открити следи от наранявания, но е установено, че теменните кости са много изтънели и с пореста структура. Това подсказва, че жената е страдала от сърповидно-клетъчна анемия – заболяване, много разпространено в Древен Египет. За него е характерно дефицит на хемоглобин и кислород, което води до набъбване на костния мозък и изтъняване на костите на черепа. Меритамун не е избегнала и друг масов проблем за нейното време – лоши зъби и възпалени венци.

Стилът на балсамирането и вида на погребалните бинтове, които древните балсаматори са използвали, позволяват да се предположи, че жената е принадлежала към знатен род. По оценка на специалистите, тя е починала и тялото ѝ е мумифицирано преди около 2000 години, но предстои да бъде извършен радиовъглероден анализ, за да се установи по-точно възрастта на останките.


На база данните от компютърната томографията, учените решават да създадат 3D-копие на находката, след което предават реконструирания череп на скулптора Дженифър Ман, която е с богат опит в областта на антропологичната лицева реконструкция.

От своя страна антрополозите продължават да търсят отговор на въпроса, как мумията се е оказала в колекцията на Мелбърнския университет. Според основната версия, главата на Меритамун е донесена от професор Фредерик Ууд-Джонс, който през 20-те години на ХХ век участва в археологически разкопки в Египет, а десетина години по-късно оглавява катедрата по анатомия в Мелбърнския университет.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...