1 септември 2016 г.


Забележителна колекция от гравирани варовикови камъчета могат да променят познанията ни за праистория на Леванта. Нещо повече, красива глава на птица, която е гравирана преди около 16 500 години върху варовиков къс, може да се окаже сред най-старите обредни предмети, откривани досега в този регион.

Според информация на Times of Israel, находката от полирани варовикови камъчета е от Ейн Кашиш, който се намира край бреговете на река Кишон в северната част на Израел. На една от варовиковите плочки е гравирана глава на птица и вероятно това е най-старият обреден предмет, откриван някога в Светите земи.

Мястото, на което са открити артефактите
Плочките са изработени между преди 23 000 и 16 500 години от варовикови камъчета. Парчетата са малки и всяко от тях се побира в човешка ръка. В публикация за Plos One учените пишат, че находката им е “рядко свидетелство за графичните символи, използвани през късния плейстоцен от древните ловци-събирачи, обитавали териториите на Леванта. Например, гравираната глава на птица, която вероятно датира отпреди най-малко 16 500 години, се явява един от най-старите ритуални артефакти, откривани по тези места”.

Разкопките се провеждат в превантивно-проучвателен порядък по трасето на нова магистрала. През 2012 и 2013 година са открити три гравирани варовикови камъчета.

Фрагменти от каменни сечива, намерени на същото място
Радиовъглеродното датиране на останки от пепел, открити в същия слой с камъчетата показва, че някои от тях са на възраст около 23 000 години, а други са на между 17 и 15 000 години. Но други малки фрагменти от каменни сечива предполагат, че гравираната във варовиковия къс глава на плешив ибис, е от  епипалеолитния период, т.е. точно преди  зората на земеделието.

Изследователите обясняват, че “плакета” с птича глава изобразява “глава на птица, погледната в профил. Изобразената птица е с характерен голям и извит клюн и три пера на задната част на главата, които са представени с три леко извити, почти успоредни линии, гравирани в задната част на главата. Голямо кръгло око е показано в средата на обърнатата, с вдлъбната форма глава”.

Варовик къс с гравирана "птича глава"
Освен това, учените подчертават, че тълкуванието, че на плочката е изобразена глава на птица, се основава на по-ранни анализи, свързани със загадъчния “Човек птица” от пещерата Ласко в южна Франция. Това известно изображение е дало на специалистите вдъхновението да предположат, че птицата е била образ, свързан с духовния живот и е обект, присъствал в мистериозни и отдавна забравени ритали. Тя може да е също и  символ, изобразяван на ритуални предмети. Накрая, издълбаният върху камъка знак, може да е използван в някаква неясна и неизвестна система за  комуникация.


Ала Йеоршевич, изследовател от екипа на израелската агенция по археология, която е водещ автор в изследването, казва, че съществува вероятност друг от артефактите, получил условното наименование “плакетът със стълбата”, да е служил като подобие на някаква система за запомняне. Археологът изказва пред Times of Israel предположението, че може това да начинът, по който праисторическите хора са записвали, за да запомнят, “времето и мястото на специфични дейности или събития – кога трябва да се напоява, или е дошло време за сезонен лов; кога трябва да се решават брачни проблеми, да се извършват ритуали, или да се разменят ресурси”.

"Плакетът със стълбата"
Нещо повече – гравираните камъчета може да са служили като примитивна форма на календар. Хората, създали тези артефакти, са принадлежали на общества, намиращи се на прага на революционните промени, довели до зараждането на земеделието и воденето на уседнал начин на живот. Те вече са разбирали, че запомнянето на промените, настъпващи със смяната на сезонните, е от съществено значение за оцеляването им. Според Йерошевич: “Случаят е от онези, които касаят използването на символи, които останалите могат да разберат. Това е като да напишеш [числото] 1 и всички останали по света недвусмислено да разберат значението му”.

"Плакет с шеврони"

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...