1 септември 2016 г.


Палеонтолози откриха най-ранните известни фосилни доказателства за живот на Земята в скали на 3,7 милиарда години в Гренландия, съобщи Ройтерс.

Това са малки издатини в скали във формацията Исуа в Югозападна Гренландия с размер от 1 см до 4 см. Фосилизираните групи микроби са сходни на намираните в моретата от Бермудите до Австралия.


Ако бъде потвърдено, че това са фосилизирани колонии бактерии, наричани строматолити, гренландските образци ще са по-стари от откритите в Австралия най-ранни доказателства за живот на Земята с 220 милиона години.

"Това показва, че Земята не е била като ад преди 3,7 милиарда години, а място, където е можел да се развива живот", заяви ръководителят на екипа Алън Нътман от университета Уолонгонг, цитиран от БТА.

Земята се е образувала преди 4,6 милиарда години. Развитието на строматолитите показва, че животът е еволюирал бързо, след като са приключили ударите на астероиди преди около 4 милиарда години.


Когато строматолитите са започнали да се развиват, Земята вероятно е била подобна на Марс - с течна вода на повърхността, а Слънцето е било с 30 процента по-слабо, отколкото е сега. Тези паралели могат да дадат тласък на изследванията за съществуване на живот на Марс в миналото.

Фосилите в Гренландия са намерени, след като ледът се е отдръпнал и така е станала видима дълго криеща се под него скала. Статия за находката е публикувана в сп. "Нейчър".

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...