1 септември 2016 г.


Новооткритият астероид 2016 QA2 е прелетял на около 80 000 километра от Земята миналата неделя (28 август). За сравнение, орбитата на Луната  е на средна дистанция от 384 000 километра.
Астрономите смятат, че 2016 QA2 е с диаметър между 25 и 55 метра. Това означава, че обектът е малко по-голям от астероида, навлязъл в атмосферата на планетата и взривил се над руския град Челябинск през февруари 2013 година. Тогава взривната вълна изпочупи десетки хиляди прозорци в града и от това пострадаха повече от 1200 души.

При навлизането в атмосферата диаметърът на Челябинския астероид не е надвишавал 20 метра (17 метра по официалните съобщения. Взривяването му във високите атмосферни слоеве е последвано от мощна ударна вълна, от която хиляди прозорци са изпочупени. Парчетата летящи стъкла раняват над 1200 души, за щастие – никого фатално).

2016 QA2 е регистриран от бразилската обсерватория SONEAR на 27 август. Орбитата на обекта е по-разтеглена елипса, отколкото тази на Земята. В най-близката до Слънцето точка от орбитата му, астероида се намира на 0,76 астрономични единици (АU), а в най-далечната – на 1,18 АU. (Една астрономична единица е средното разстояние между Земята и Слънцето и се равнява приблизително на 150 милиона километра).

Учените са изчислили, че новооткрития астероид прави една обиколка около Слънцето за 350 дни.

Размерите на 2016 QA2 са такива, че при евентуален сблъсък със Земята би нанесъл значителни щети. Например, т.нар. Тнугуски метеорит, взривил се над Сибирската пустош през 1908 година, се предполага, че е бил с диаметър около 40 метра. Ударната вълна от експлозията е повалила дърветата на площ от 2137 квадратни километра.

Но един потенциално опасен за човешката цивилизация астероид би трябвало да е далеч по-голям – вероятно с диаметър не по-малък от 1 километър. Последиците от сблъсък с такъв обект биха могли да се окажат катастрофални, смятат учените. Според техните оценки, вече сме регистрирали 95% от потенциално опасните за планетата ни скални късове, летящи в космическото пространство. В обозримото бъдеще никой от тях, за наша радост, не представлява пряка заплаха.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...