13 юли 2016 г.


Сред ледените късове, обикалящи зад орбитата на Нептун, е открита малка планета, която за момента е призната за най-отдалеченият планетоид от Слънцето. Точката на афелия ѝ отстои на 120 астрономични единици от централното светило.

Откритието е на учени, работещи в рамките на проекта Outer Solar Systems Origins Survey (OSSOS). През 2015 година един от специалистите в екипа, с помощта на телескопа Canada-France-Hawaii Telescope, забелязва “малка, бавно придвижваща се точка”. До февруари 2016 година първите изследвания на небесното тяло са приключени и астрофизиците представят данните и резултатите от наблюденията си. 


В каталозите малката планета е получила обозначението 2015 RR245. Движи се по много разтеглена орбита, като една обиколка около Слънцето ѝ отнема 700 години. Средно се намира на дистанция от 80 астрономични единици (над 12 милиарда километра). Максимално се отдалечава на 120 а.е., а през 2096 година 2015 RR245 ще се окаже най-близо до Слънцето – ще премине на разстояние от 5 милиарда километра.

Предполага се, че диаметърът на планета е само 700 км (за сравнение – диаметърът на Плутон е 2371 км); но тези данни предстои тепърва да бъдат уточнени.

С течение на времето и еволюцията на Слънчевата система, голяма част от малките планети или са били унищожени в стълкновения с други небесни тела, или са изтласкани от гравитационните сили на газовите гиганти в системата на далечни орбити в дълбокия космос. RR245 е само един от малкото оцелели подобни обекти.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...