17 април 2022 г.


Астрономи от Европейската Южна обсерватория съобщават, че разполагат с поредното доказателство за правотата на теорията на относителността. Изводът е направен на база на наблюденията в продължение на почти три десетилетия на движението на звезда, която се намира в близост до свръхмасивната черна дупка Sagittarius A* (Sgr. A*) в ядрото на нашата галактика.

Според данните от телескопите, звездата, обозначавана в каталозите като S2, се движи около свръхмасивното „чудовище“ в центъра на Млечния път в пълно съответствие с математическите предвиждания, произтичащи от теорията на относителността на Алберт Айнщайн, които той формулира преди повече от един век.



Наблюденията са провеждани в течение на 27 години с помощта на VLT - Very Large Telescope, който се намира в обсерваторията Паранала в чилийската пустиня Атакама.


Райнхард Хенцел от института по извънземна физика към Университета „Макс Планк“ обяснява накратко същността на резултатите от дългогодишния проект: съгласно наблюденията, потвърждение получава хипотезата на Айнщайн, според която, елептичната орбита на небесно тяло, което се движи в гравитационното поле на друг обект, не е постоянна, а се променя с течение на времето.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...