14 юли 2016 г.


За втори път в рамките на малко повече от година, гръцки археолози съобщават за откриването на почти две дузини древни съдове, потопени някога във водите на Егейско море. Находките са от района на архипелага Фурни - група от 13 острова между островите Самос и Икария, известни като “гробище за кораби” в Гърция, а сред останките са открити великолепни артефакти.


Според съобщение на National Geographic, през миналия месец са открити останките на 23 кораба, най-старият от които е  потънал през 525 г. пр.н.е. Сред потъналите съдове има търговски кораби от класическия период (480-323 г. пр.н.е.), от елинистичния период (323-31 г. пр.н.е.), късната римска епоха (300-600 година), и от Средновековието (500-1500 година). По време на първите огледи на потъналите кораби са открити впечатляващи артефакти, в това число чаши, чинии, готварски съдове, буркани за съхраняване на храни, лампи, фина черна керамика и фаянс, и т.н.


Повечето от запазилите се цели артефакти са амфори. В античността масово са използвани за транспортиране на зехтин, рибен сос гарум и зърнени храни. Добре запазените амфори позволява на учените да определят от къде произхождат. Изненадващо специалистите установяват, че останките на претърпелите корабокрушения съдове са от Кипър, Египет, Самос, Патмос, Мала Азия, континенталната част на Гърция, Рим, Испания и дори Северна Африка.


Откритието на потъналите кораби е направено от екипа на Джордж Коутсоуфлакис и помощника му Питър Кембъл от RPM Nautical. Работата им започва през сезона на 2016 година, а в екипа им участват 25 водолази, археолози и специалисти по консервиране на антични предмети.  Само за 22 дни работа екипът е намерил останките на 23 съда.

Това не е първото откритие на този екип. Преди малко повече от година, същите специалисти откриха друга голяма група от потънали кораби. През миналия сезон те са намерили останките общо на 45 съда от различни епохи. След като бъдат описани точните местоположения на останките, гръцките власти налагат по закон забрана за риболов в района.


Многото открити останки от кораби правят екипа на Коутсоуфлакис известен, но едновременно с това, ограниченията за риболов създават известни проблеми. Екипът се опитва да локализира колкото се може по-добре находките, за да се намали периметъра на зоните, върху които се налага забрана. Но работата, която археолозите предстои да извършат е значителна по обем  и забраните ще останат в сила още доста дълго време, пише National Geographic.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...