14 юли 2016 г.

Рибар се движи по покритото плътно с водорасли крайбрежие, недалеч от китайския град Жичжао в провинция Шандун. Всяка година по това време килимът от зелени водорасли застила по около 35 000 км² в близките до брега райони.

Водораслите с латинско наименование Enteromorpha prolifera окупират местните крайбрежия от 2007 година насам. Всяка година, в периода на цъфтежа им, от Жълто море се носят към брега хиляди тонове от ярко зелената растителност. Биолозите свързват този феномен със замърсяването на крайбрежните води и развъждането на водорасли във ферми в съседната провинция Дзянсу.

През 2008 година по време на подготовката за летните Олимпийски игри китайските власти разходваха милиони долари, за да изчистят от водораслите плажовете, където се провеждаха гонките от ветроходните регати.

 Водораслите Enteromorpha prolifera се смятат за безопасни за хората, за разлика от много други видове, при които по времето на цъфтежа се отделят токсични вещества. Плътните като килим водорасли обаче не пропускат слънчева светлина и поглъщат голяма част от разтворения във водата кислород, нанасяйки по този начин вреди на другите морски обитатели.

Не всички от почиващите туристи в провинция Шандун посрещат с възторг застланите с плътен зелен килим плажове. Най-много на зеленото нашествие се радват децата, които са готови с часове да скачат из зелените водорасли, представяйки си, че се борят със странен морски звяр. Веселбата обаче приключва, когато водораслите започнат да се разлагат – отделяният в процеса на гниене сероводород е отблъскващ за всички.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...