13 юли 2016 г.


Сред безкрайните пясъчни полета на повърхността на Марс, специалисти от NASA са видели няколко дюни, които погледнати от орбита изглеждат като “написани” с Морзова азбука. От чисто любопитство дори са разшифровали един, съобщава сайтът на Hi-RISE камерата.

Hi-RISE е монтирана на борда на междупланетната станция Mars Reconnaissance Orbiter, която се намира в орбита около Червената планета от 2006 година. Камерата заснема повърхността на Марс във видимия спектър и в близкия инфрачервен спектър.
Точки и тирета в топографията на планетата са откривани и по-рано, но само на дюната Хагал, която се намира съвсем близо до Северния полюс, тези “плетеници” са отчетливо видими.

Причината за образуването на ясните “знаци” се крие вероятно в това, че вдлъбнатина с почти идеално кръгла форма (засипан с пясък кратер може би) е фокусирала духащите ветрове в района по много специфичен начин. Тиретата са се формирали под въздействието на движещи се в две направления въздушни потоци (духащи перпендикулярно спрямо самата дюна). Точките пък (т.нар. барханоидни дюни) се образуват, когато нещо прекъсне процеса на изчертаване на линиите – какво точно е това препятствие, засега учените нямат обяснение.

Планетологът  Вероника Брай, която работи с камерата Hi-RISE, е “разшифровала” надписа от снимката. Получава се следният текст: “NEE NED ZB 6TNN DEIBEDH SIEFI EBEEE SSIEI ESEE SEEE !!”.

В момента на орбита около Марс се намират пет автоматични станции. Три от тях са американските Mars Odyssey (от 2001 година), MRO (от 2006 година) и MAVEN (Mars Atmosphere and Volatile EvolutioN, от 2014 година). На повърхността на планетата работят два американски марсохода Opportunity (от 2004 година) и Curiosity (от 2012 година). Ровърът Opportunity е рекордьор по продължителност на работата, а Curiosity е най-тежкият планетоход до момента – масата му е 900 килограма. Към Марс се е насочила и станцията ExoMars-2019, която е съвместна разработка на Европейската космическа агенция и Роскосмос. На борда ѝ се намира орбиталната сонда TGO (Trace Gas Orbiter) и демонстрационният десантен модул Schiaparelli. Междупланетната станция трябва да достигне Червената планета в средата на октомври 2016 година.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...