12 юли 2016 г.

Удивителен водопад, изцяло от мъгла е заснет на видео от Исландия. Необичайното природно явление по-рядко, но все пак може да се наблюдава и на други места по света.

Начинаещият фотограф Киартан Гунстейнсон заедно с приятели решил да се разходи сред природата в района Лаутрабярга — това е най-западната точка на Исландия.

Страната сама по себе си изобилства от спиращи дъха пейзажи, а по време на лятното слънцестоене, когато по тези географски ширини нощта “забравя” да влезе в ролята си, пейзажите изглеждат още по-необикновени.

Разходката донася на групата приятели още едно рядко зрелище – изтъкан от мъгла водопад, спускащ се от скалистия ръб на Дюпадале, а след това покриващ ледника Брейда фиорд. Макар и много рядко, подобно явление може да се наблюдава на много места по света, в това число и у нас, например край бреговете на Черно море.

Синоптиците обясняват, че явлението се дължи на “стичането” на пренаситен с водни пари “тежък” студен въздух от планинското плато към крайбрежието. При низходящият ход на въздуха налягането се увеличава и като следствие се повишава температурата. След това влажният въздух бързо се нагрява и се осушава, преди да достигне повърхността на морето.



0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...