12 юли 2016 г.


На науката вече е добре известно, че неандерталците, населявали някога Европа, преди пристигането на континента на представителите на съвременния човек, са живеели в сложно устроени общности. Освен това е известно, че са изразявали себе си чрез рисунки по стените на пещери, създавали са “каменна бижутерия”, а мъртъвците си почитали с ритуали. Археолози, проучващи в детайли неандерталски останки, открити на територията на съвременна Белгия, смятат, че са открили доказателства и за някои по-зловещи “навици”.

Преди повече от 100 години в пещерата Гойе в централната част на Белгия са открити фрагменти от кости на възраст около 40 500 години. По тях са открити следи, които според учените са доказателство, че умрелите са били “транжирани”. Археолозите изтъкват факта, че по човешките кости са налице същите следи, каквито си личат и по открити на същото място кости от елени. Това предполага, твърдят специалистите, че обитателите на пещерата са изяждали умрелите.

“Следите ни карат да смятаме, че неандерталците са практикували канибализъм”. Множество останки от коне и елени, открити в пещерата Гойе, са “обработени” по същия начин, както човешките кости”, казва Херве Бочеренс, който е един от авторите на публикация в Scientific Reports.
Доказателствата, че живите са сваляли месото от костите на умрелите са налице, но няма никакъв начин да се установи с каква цел е извършвана тази манипулация. Дали са разфасовали мъртъвците си, за да консумират месото им, или това е било просто част от някакъв погребален ритуал – няма начин да бъде категорично определено.

Подобни следи от същата дейност са откривани и в други части на Европа, като Испания, например. Но за пръв път учените разполагат с доказателства, че и на север от Алпите неандерталците са одирали, разрязвали и извличали костния мозък от останките на умрелите. И не само това – костите на умрелите са използвани и за направата на сечива. Учените са установили, че от общо 99-те открити фрагмента, една бедрена кост и три пищялни кости са използвани като инструменти за оформяне на други сечива.

Специалистите са успели да извършат и пълен митохондриален ДНК-анализ на 10 индивида по фрагменти от костите. Така броят на неандерталците, за които науката разполага с пълен ДНК-анализ се удвоява. Заключенията на новото изследване подкрепят по-ранни анализи, които показаха, че генетичното разнообразие сред неандерталците в северна Европа е било драстично намалено по времето, когато започва отмирането на вида им.


Друга интересна подробност е различният спрямо “съседите им” начин, по който живеещите в пещерата Гойе неандерталци са се отнасяли към мъртъвците си. На други места в региона не са откривани следи, които да подсказват, че неандерталците са разфасовали умрелите: напротив, извършвали са ритуални погребвания. “От една страна са налице големи различия в поведението на тези групи хора, а от друга страна имаме близките генетични връзки между късните неандерталци в Европа. Това повдига много въпроси за социалните връзки и живота в различните групи”, пише Бочеренс.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...