12 юли 2016 г.

В деня на влюбените – 14 февруари св. Валентин, при много народи съществува традицията да се подаряват шоколадови сърчица. Ново изследване показва, че зад тази традиция се крие по-дълбок смисъл, отколкото се вижда на повърхността.

Шоколадът и какаото се правят от какаови зърна, които съдържат широк спектър природни антиоксиданти. В плодовете на какаовото дърво антиоксидантите са представени от флавоноидите – вещества, широко разпространени в растителния свят и придаващи ярката окраска на много цветове, плодове и листа. Флавоноидите са “виновни” за цвета на червеното вино, което през последните десетилетия си спечели славата на “приятел” на сърдечния мускул. Биохимиците в наши дни знаят за съществуването на около четири хиляди флавоноиди.

В 40-грамово блокче млечен шоколад се съдържат около 400 милиграма антиокислители, горе-долу колкото в чаша червено вино. В черния шоколад те са поне два пъти повече, а в какаото на прах – двойно повече, отколкото в черния шоколад. Но за чаша какао да си направите ще ви трябват една-две лъжички какао на прах, така че една чаша какаова напитка съдържа около два пъти по-малко флавоноиди, отколкото в един млечен шоколад. Световно известната фирма “Марс” е разработила нов метод, който изключва загубата на флавоноиди по време на преработката на какаовите зърна. Шоколадът, произведен по този нов метод, ще има специална маркировка.

Работата обаче не опира само до количеството, а и до качеството на флавоноидите. В шоколада те са представени от процианидините. Молекулата на процианидина съдържа три ароматни пръстена. В какаовите зърна тези молекули са свързани по двойки, тройки, четворки (димери, тримери, тетрамери) или в по-дълги полимерни вериги.
Полимерите на  процианидините предотвратяват отлагането на холестиринови плаки по стените на кръвоносните съдове (а тези плаки от своя страна се образуват при окисляването на мазнини в кръвта, на което окисляване пък пречат флавоноидите). Осен това процианидините подпомагат разширяването на кръвоносните съдове. Немски изследователи са доказали, че най-активни са тримерите. И не на последно място, процианидините в шоколада намаляват активността на ферментите, предизвикващи възпалителни процеси.

Сезар Фрага от университета в Буенос Айрес показва, че в кръвта на човек, изял една-две шоколадови бонбони, се появяват процианидини и се задържат не по-малко от два часа. Колкото повече шоколад изядем, толкова по-надеждно и за по-дълъг период от време се образува защита от окисляване на мастните киселини в кръвта.

Американският биохимик Карл Кин в изследванията си доказва, че флавоноидите в шоколада намаляват съсирването на кръвта и действието им по този показател е подобно на действието на аспирина. Вероятността от образуване на тромби е намалена, категоричен е ученият.

Историкът Луис Гривети пише, че шоколадът и какаото са смятани от различни народи – в това число и европейски – за “целебни”. В продължение на не по-малко от 500 години с плодовете на какаовото дърво са лекували, или са се опитвали да лекуват десетки болести, в това число туберкулоза, анемия, бъбречни камъни и разстройства в храносмилането.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...