4 ноември 2017 г.

Слънцето пробива с лъчите си през облаците и огрява хълма Mam Tor в Дербишър, Англия. На територията на Дербишър и още пет графства се простира Националния парк Peak District — “скалистия регион”. Местността, прорязана от долините на много реки, от векове е източник на вдъхновение за много английски писатели.

Ледниковите и глинените наноси, които са открити в Peak District, показват, че най-малко веднъж тези територии са били покрити с ледници по време на ледниковия период. Географията на “скалистия регион” е типична за южната част на Пенинските планини. Това е невисока планинска верига, без остри върхове, а склоновете на хълмовете й са полегати и плавно преминават в равнинен терен. Височината на хълмовете в Пенинските планини се колебае около 300 метра надморска височина, а най-високата точка е платото Киндер Скаут — 636 м.

Националният парк Peak District е учреден през 1951 година. Паркът е много популярен, заради близостта до Манчестър и Шефилд, както и заради добрата инфраструктура, изградена в района. Всяка година около 22 милиона души посещават националния парк. Това му отрежда второ място в света по посещаемост след японския парк Фуджи-Хаконе-Изу на остров Хонсю.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...