22 март 2022 г.


Фотографът на  Associated Press Наталия Писаренко е уловила момента, в който младеж плава във вир на геотермалния извор Rock Springs в парка Кели, намиращ се в щата Флорида. Снимката е по повод Световния ден на водните ресурси, който в много страни по света, в това число и в България, се отбелязва на 22 март.

Няколко дни по-рано фотографите на информационната агенция Associated Press са получили задача – да заснемат фоторепортажи за красотата и величието на най-ценния за човечеството ресурс – водата. При това кадрите са от целия свят, като се започне от водопадите Игуасу в Бразилия и се стигне чак до река Нил в Египет.

Изворът Rock Springs е включен в списъка не по случайност. Всяка минута от него на повърхността се изливат около 98 000 литра прясна вода, чиято температура достига 68 °C.



Запасите от прясна вода на Земята са разпределени много неравномерно. Повече от 80% от населението на Земята живеят на места, където засухата е господстваща. Най-богата на пресноводни източници е Бразилия. Втора по запаси от прясна вода е Русия, но и в двете водещи държави водното богатство не се разходва по най-ефективния начин.

Според установеният от ООН критичен праг, на всеки човек годишно са необходими по 1 700 кубични метра прясна вода за нормално съществуване.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...