22 март 2022 г.


Защо най-високият връх на планетата има две имена? Отговорът може да ви се стори с доза английски хумор в него, но това само ще го направи по-близък до истината. А тя е, че през XIX век британците провеждат широкомащабни геодезични изследвания в Хималаите.

Изпратените на място специалисти нямат достъп до територията на Непал, тъй като страната е затворена за чужденци. Измерванията си британците извършват от тяхната си територия – т.е. от колониална Индия. Казано с други думи, замерват непалските върхове от разстояние повече от 200 километра.

До тогава за най-висок връх в света е смятан Кангчендзьонга (или Канченджунга, или Кинчинджунга, или Канченджанга), намиращ се на границата между Непал и Индия. Но през 1852 година индийският математик Радханатх Сикдхар на база замерванията, извършени от британските геодезисти, изчислява, че върхът с условно наименование Пик XV трябва да е по-висок от Кангчендзьонга. Налага се да бъде дадено име на този нов връх, което да стане единно за целия свят.

Понеже не били наясно как местните наричат върха, ръководителят на британската геодезична служба Андрю Уо предлага да бъде именуван в чест на предшественика му, който е с огромни заслуги в геодезичните изследвания на региона – полковникът от кралските инженерни войски сър Джордж Еверест.



Най-високият връх на Земята се намира в граничната зона между Непал и китайски Тибет. Тибетците го наричат Джомолунгма, което означава “Богинята-майка на света”. На непалски названието му е Сагарматха (“Високо в небесата”). Със своите 8848 метра той е най-високата точка на планетата ни. А смятаният до средата на XIX век за най-висок Кангчендзьонга е едва трети с 8586 метра. Втори по височина е връх К2 – 8611 метра надморска височина.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...