22 март 2022 г.

Българите се гордеем, че първи използваме самолет във воденето на бойни действия. Съседите, турците, имат друг повод за гордост с постижение в авиацията. Първата жена, боен пилот е туркинята Сабиха Гьокчен.

Сабиха се ражда на 22 март 1913 година в Бурса. В едно интервю самата тя казва, че е дъщеря на етническите босненци Мустафа Изат Бей и Хайрие Ханъм. Когато е на 12 години в Бурса на посещение идва основателят на съвременната турска държава Мустафа Кемал Ататюрк. Съдбата среща малката Сабиха с Ататюрк, който след като се запознава с тежкия живот на семейството решава да я осинови. Сабиха се премества в двореца на президента в Анкара и израства с другите дъщери на Ататюрк.

През 1934 година, след въвеждането на закона за фамилните имена, получава от приемния си баща фамилията Гьокчен. На следващата година Сабиха Гьокчен заедно с Ататюрк присъства на откриването на школа за пилоти. Младото момиче е до толкова запленено, че я записват като стажант, а малко по-късно получава и лиценз за пилот. Това я прави първата жена пилот в турската история. Няколко години по-късно, след като е преминала през различни курсове и е участвала в разработката на самолет с неподвижно крило в Москва, Гьокчен постъпва в Академията на военно въздушните сили и става първата в света жена – военен пилот.

Пилотира първо изтребител, а по-късно и бомбардировач. След края на военната й кариера преминава на преподавателска работа и е главен треньор в школата при Аеронавигационната асоциация на Турция.

През кариерата си в турските Военно въздушни сили Гьокчен лети на 22 различни типа самолети. Има на сметката си над 8000 летателни часа, от които 32 часа са по време на водене на реални бойни действия.

Второто от двете международни летища в Истанбул, намиращо се в азиатската част на града, носи името на Сабиха Гьокчен (главното и по-голямо летище е в европейската част и е кръстено на приемният й баща – Кемал Ататюрк).

Почива на 88 години, на рождения си ден през 2001 година.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...