4 ноември 2017 г.


В пластовете на геоложката формация Немегт в пустинята Гоби са открити останките на огромен птерозавър. Голямото създание, приличащо на дракон, е живяло преди около 70 милиона години и е притежавало крила с размах 10-12 метра, твърдят експертите в статия за списание Vertebrate Paleontology. За да придобием по-реална представа за мащаба на размаха на крилете му, те се равняват приблизително на височината на триетажна сграда.

Създанието е от семейството Azhdarchidae – група птерозаври, живели в края на кредата. Птерозаврите, както и птеродактилите, често погрешно се смятат за динозаври. За разлика от птиците, които са си динозаври, или поне преки техни наследници, птерозаврите всъщност са летящи влечуги.

Конкретният екземпляр е обитавал в земите, където днес се намира Монголия. Освен, че разполага с криле, той е можел да ходи на четири крака и вероятно така е преследвал плячката си (може би млади динозаври) на земята.

Палеонтолозите са открили пет фрагмента от шийни прешлени на животното през 2006 година в района Gurilin Tsav в западната част на пустинята Гоби. Районът е добре известен като „съкровищница на фосили“, но находките на останки от птерозаври са много рядко срещани. Кости от птерозаври са откривани по-рано в Европа и Северна Америка, а новата находка доказва, че те са живели също и в Азия.


Учените са убедени, че новата находка е също и един от най-големите птерозаври, за които е известно към момента; по размери Azhdarchidae съперничи с братовчедите си Quetzalcoatlus (намерени в Тексас) и Hatzegopteryx (открити в Румъния). Тези зверове също са с размах на крилете 10-12 метра. На височина са достигали колкото съвременните жирафи, т.е. около 5,5 метра.

Проблемът е, че палеонтолозите разполагат само с частични останки, което прави трудно по-точното изчисляване на размерите и формата на създанието. Може да се окаже, че шийните прешлени, с които разполагат, са непропорционално обемисти спрямо останалите части от тялото на създанието или с други думи, учените да са се подвели и да са надценили размерите му. Освен това, възможно е този конкретен екземпляр да е бил по-голям или по-малък от средното за вида му.

Вбесяващото е, че фосилите от птерозаври често са зле запазени и непълни, тъй като костите им не са толкова здрави, както при динозаврите.

Засега новата находка не е получила точно наименование, тъй като все още се дебатира, дали се касае за нов вид – останките са твърде непълни, за да се отсъди със сигурност. Все пак, находката е първата, която доказва, че птерозаври са се реели и в небето над Азия.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...