6 ноември 2017 г.

Декорацията на ръкохватката на този меч е изработена от кожа на морски скат
По време на разкопки в една от древните гробници на остров Кюшу в Япония, археолозите са открили уникални мечове. Учените твърдят, че вече разполагат с материални доказателства, които "могат да пренапишат историята".

През 2014 година близо до градчето Ебино на остров Кюшу са открити 160 погребения в древен некропол, отнасящ се към историческия период Кофун - периодът между 250 и 538 година от нашата ера. През последвалите археологически разкопки са направени много интересни открития, като най-важните са от гробницата, означена под номер 139. Там са намерени останките на мъж и жена, които приживе са били с висок социален статус. Богатите погребални дарове, положени при погребенията им, са дали възможността да се научат детайли за живота и обичаите от онази епоха.

Наскоро, според информация на Asahi Shimbun, учените са систематизирали резултатите от един от етапите на изследването им. Обект на проучване са два меча от гробница №139. Дължината на единият е 85 сантиметра. Ръкохватката му е обвита с кожа от морски скат, което прави меча най-древният предмет в Югоизточна Азия, декориран с кожа на скат.

Останките от "най-дългия" меч и ножницата му, открити в гробница № 139 край Ебино
Не по-малко уникален е и вторият меч. Не се е запазил нацяло, но до наши дни е оцеляла по-голямата част от него, чиято дължина е 142 сантиметра. Цялото острие вероятно е бил с дължина 1,5 метра, което го прави най-дългият от всички мечове, откривани до този момент при разкопки в Япония. Ножницата му също е с характерна особеност. Била е украсена с много рядката и скъпа тъкан "тате нишики" (tatenishiki) — една от разновидностите на платовете от коприна, извезана с метални нишки злато или сребро, брокат. За цялата история на археологията са открити само четири образци от такава тъкан.

Историците предполагат, че 85-сантиметровия меч може да е изработен в древното корейско царство Пекче, а "най-дългият меч" от своя страна може да е официален подарък за високопоставените особи, изпратен им от царство Ямато (държавното образувание, съществувало до VIII век, когато през 670 година се преименува на Нипон, т.е. съвременна Япония).

Учените, коментирайки важността на находките, подчертават, че те добавят безценна информация в липсващите сведения за древните периоди; помагат в изучаването на родословните разклонения в социалната йерархия и международните връзки през онази епоха и е напълно възможно да доведат до пренаписването на някои глави от историята на Япония.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...