25 декември 2019 г.

Снимки: The Guardian
Британски геофизици смятат, че са успели да намерят обяснение на загадка, която отдавна вълнува археолозите. Те са установили, че кръговете от вертикално наредени каменни блокове, издигнати от хората през неолита на остров Луис, отбелязват места, където са падали мълнии.

Остров Луис е част от архипелага Западни острови, наричани още Външни Хебриди, които се намират северно от Шотландия. Каменните кръгове на острова са издигнати между 3000 и 2600 г. пр. н.е., което ги прави около пет века по-стари от Стоунхендж. Наричат комплекса „Каланиш стоунс“ по името на селото, намиращо се наблизо.

Отделните праисторически паметници в комплекса са получили проста номерация с римски цифри, като най-известен е Каланиш I – към кръг от тринадесет каменни блока има още пет реда монолити, подредени по различни посоки, а наблизо има и погребална камера. Каланиш II и Каланиш III са другите два по-известни паметника и представляват два отделни концентрични каменни кръга. Общо в комплекса има над десет паметника, като разстоянията между тях варират от няколкостотин метра до няколко километра. Височината на каменните блокове е обикновено 3-4 метра, а най-високите достигат 5 метра. Кръговете са с неправилна форма и в диаметър най-големите надхвърлят 20 метра. Археолозите смятат, че това са култови съоръжения, но подробностите по отношение на предназначението им все така си остават загадка.

Геофизиците провеждат изследване на терена на паметника Каланиш XI, който представлява самостоятелен, отделен изправен каменен блок с височина 1,5 метра. Учените са установили, че той е бил част от кръгова структура, но останалите блокове от нея не са оцелели. Центърът на кръга е място, където е ударила мълния, много вероятно – не само веднъж. Тъй като това се е случило преди на терена да започне да се формира торфен слой, може с голяма доза сигурност да се твърди, че заземяването на мълнията (или мълниите) се е случило приблизително по времето, когато са издигнати каменните кръгове.



Според учените от екипа, извършил изследването, възможно е в праисторически времена мълнията да е ударила дърво или някакъв друг стърчащ над повърхността предмет. За хората от неолита, обитавали остров Луис, явлението е съответствало на „откровени от божество или онази част от играта, която боговете и хората играят заедно“.

Резултатът от георадарното заснемане на терена на Каланиш XI. С червени маркери са отбелязани местата, където са се издигали липсващите днес каменни блокове от кръга, ограждащ точката, където се е заземила мълния. Звездовидната черна структура показва пораженията от удара на светкавицата.
Почитането на места, където е ударила мълния, е известна практика, срещана у много народи. Римляните, например, ограждали такъв участък и издигали жертвен олтар. Забранявали използването на мястото за каквито и да е дейности, а главният понтифик изгребвал повърхностния почвен слой и го заравял на друго място.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...