25 декември 2019 г.

Снимки: NASA/ESA
На изображението, заснето от космическия телескоп на NASA/ESA „Хъбъл“ е галактиката IC 2051. Тя се намира по посока на южното съзвездие Маса. От нас я делят 85 милиона светлинни години.

IC 2051 е спирална галактика, и на изображението ясно се виждат усуканите ѝ спирални ръкави, както и пресичащата я през централната част полоса от звезди. Наблюденията на галактиката са извършени от „Хъбъл“ в рамките на проучване, изследващо галактическите „издутини“ – светлите, централни региони на спирални галактики.

Спиралните галактики, подобни на IC 2051, когато се наблюдават откъм ръба, имат форма, донякъде наподобяващи „летящите чинии“ от научната фантастика; съчетание от плосък диск от звезди, с обемна издутина в централната част, която се простира над и под диска. Астрофизиците предполагат, че тези издутини играят ключова роля в развитието на галактиките и влияят на растежа на свръхмасивните черни дупки, дебнещи в ядрото на повечето спирални галактики.


Все още са нужни и допълнителни изследвания в тази конкретна насока, но данните от досегашните проучвания предполагат, че някои или дори повечето галактически издутини може да са сложни съставни структури; те са комбинация от сферични, дисковидни или даже кубични компоненти, от което следва, че морфологията на галактическите издутини във Вселената е в много широк спектър.



Изображението е композитно и включва данни от наблюдения с Wide Field Camera 3 на телескопа „Хъбъл“ във видимия и инфрачервения спектър.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...