25 декември 2019 г.


Международен екип учени, използвайки данните от Solar Dynamic Observatory на NASA, е открил съвсем нов тип експлозии, случващи се в слънчевата корона – атмосферата на нашата звезда. Драматичното явление е наречено „принудително магнитно свързване“ (forced magnetic reconnection) и би могло да помогне в търсенето на причината, защо короната на Слънцето е стотици пъти по-гореща от повърхността му.

В статия за The Astrophysical Journal, екипът пише, че наблюдения от май 2012 година показват как изхвърляне на материя от слънчевата повърхност, което наричаме протуберанс, се „забива“ в магнитните силови линии. Взаимодействието между двете предизвиква драматично пренареждане на заплетените магнитни полета, вследствие на което енергията се отделя много бързо и предизвиква експлозии.

Пренареждането на силовите линии на магнитните полета на Слънцето е вече проучено и се нарича магнитно свързване. Но преди това изследване, учените не разполагаха с доказателства, които да показват, че то може да бъде предизвикано принудително от слънчеви протуберанси. „Това е първото наблюдение на външен инициатор на магнитно свързване“, обяснява водещият автор в изследването Абхишек Сривастава от Индийския технологичен институт (BHU). „Откритието може да се окаже полезно и за разбирането на процеси, протичащи в други системи. Например, магнитосферите на Земята и на планети, други източници на магнетизирана плазма, включително и експерименти в лабораторни мащаби, където плазмата е силно дифузна и е много трудно контролируема“.



Спонтанното магнитно свързване изисква много специфични условия. Принудителното, обаче, изглежда по-малко „взискателно“, така че е възможно да възниква по-често, като се вземе предвид и това, че има откъде да бъде доставян „материал“. В конкретния случай, протуберанс е източникът на материята, но екипът учени предполага, че и друг тип слънчеви изригвания и изхвърляне на коронарна маса също могат ефективно да доведат до принудително магнитно свързване.

„Смятаме, че принудителното магнитно свързване е навсякъде. Но трябва да продължим с наблюденията му, за да можем количествено да установим честотата, с която се случва и така да докажем хипотезата си“, добавя Сривастава.

Принудителното магнитно свързване нагряват материята до високи температури много по-ефективно, отколкото спонтанните свързвания. Специалистите смятат, че това може да има нещо общо със загадката за високата температура на короната на Слънцето.



 Температурата на повърхността на звездата ни е около 5499 °C, докато температурата на короната надхвърля 1 милион °C. Последващите наблюдения с помощта на Parker Solar Probe на NASA и европейският апарат Solar Orbiter ще предоставят нужните данни, с които да се намери отговор на въпроса, защо и как короната на Слънцето се нагрява толкова много.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...