25 декември 2019 г.


На 9 декември 2019 година в югозападната китайска провинция Съчуан е регистрирано земетресение с магнитуд от 4,6 степен по скалата на Рихтер. Видеокамерите, монтирани в Центъра за изучаване и размножаване на панди в град Чънду, са уловили любопитен момент: след като усещат земните колебания, пандите хукват и бързо се покатерват на дървото, което се намира в клетката им. До този момент те спокойно си гризат бамбук, но после са им нужни само 5 секунди, за да се доберат до „безопасното убежище“.



Двете възрастни панди, заснети в кадрите, са мъжки. Джънси и Дзинлян са на по две години. Служителите от центъра, които се грижат за тях, казват, че земетресението не е оказало негативно влияние на животните. Те, като представители на семейство мечки, разполагат с характерните за вида добре развити сетива и не по-малко добра пъргавина. При опасни ситуации инстинктите им сработват и са способни да действат много бързо. Пандите, живеещи в дивата природа, демонстрират същите реакции при критични случаи, които животните приемат за заплашващи ги.



През останалото време обаче, бамбуковите мечки предпочитат да не се напрягат много-много. Ежедневният им енергиен разход е едва 38% от средния показател за бозайници, които са със сходна телесна маса. 90-килограмова панда разходва по-малко от половината енергия, която разходва 90-килограмов човек. И с това се обяснява растителната диета, която практикуват пандите.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...